Menu

Noordelijk Poortgebouw, Landgoed Wickevoort

Vier natuurinclusieve gebouwen met groene binnentuin: het Noordelijke Poortgebouw is een ensemble van vier losse gebouwen op landgoed Wickevoort. Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. Wij ontwerpen hier drie gebouwen en de omringende muur van het landgoed met toegangspoort.

Het Noordelijke en het Zuidelijke Poortgebouw staan aan weerszijden van de muur, met de hoofdentree van landgoed Wickevoort. Het Noordelijke Poortgebouw bestaat uit vier natuurinclusieve gebouwen met een groene binnentuin. De gebouwen hebben twee verdiepingen en liggen aan een besloten binnenhof.

In totaal zijn er 35 grondgebonden sociale huurwoningen van Eigen Haard, met een oppervlakte van circa 118 m2 en een kleine privé tuin. Je kan de grootte van de woning niet aan de gevel aflezen. Daardoor hebben de gebouwen een collectieve uitstraling. De woningen hebben de voordeur en tuin aan de binnenhof. De gebouwen hebben, door het strakke ritme van raamopeningen met diepe neggen, een robuuste en kloosterachtige uitstraling.

Het metselwerk van de poortgebouwen en de muur is opgetrokken uit dezelfde baksteen. Door toepassing van verschillende metselwerk verbanden, baksteenformaten en voegwerk ontstaat een subtiele variatie. In beide poortgebouwen zijn nestelvoorzieningen opgenomen voor vleermuizen, zwaluwen. Er is zelfs een kerkuil kast opgenomen in de noordgevel van Poortgebouw 1.

Landgoed Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab. Wickevoort is niet alleen omgeven door groen en veel ruimte, op Wickevoort zelf is al heel veel volgroeid bestaand groen, waaronder het oudste ‘bos’ van de Haarlemmermeer. Deze al aanwezige natuur zal, zoveel als mogelijk is, behouden worden.

Op Landgoed Wickevoort is delen het toverwoord. Er zijn diverse deelvoorzieningen. Zo zijn er elektrische deelauto’s en gemeenschappelijk gereedschap. Ook is er een pakjeshub op het landgoed. Met deze voorzieningen wordt de verkeers-en parkeeroverlast in de woonomgeving beperkt. In totaal komen er in de nieuwe woonwijk ongeveer 800 woningen.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
woonhof met 35 sociale huurwoningen met parkeerplaatsen in de hof
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
KBK bouw
Opdrachtgever
Eigen Haard
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven