Menu

Nieuws

Typologisch onderzoek Muiderbuurt, Strandeiland

Voor de gemaakte Amsterdam heeft M3H ontwerpend onderzoek gedaan naar nieuwe woningtypologieën in de Muiderbuurt op Strandeiland in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het onderzoek dient als test van het stedenbouwkundig plan en als inspiratie en input voor het beeldkwaliteitsplan van de nieuwe buurt in het IJ-meer. We tekenden speciale plattegronden voor eengezinswoningen en appartementen die thuishoren op het eiland.

De Muiderbuurt op het Strandeiland is een ontspannen woonwijk met veel aandacht voor natuur en ecologie. In een korrelig stedenbouwkundige verkaveling krijgen alle woningen een adres aan een straat, hof of steeg met een zorgvuldig ruimtelijk vormgegeven overgangen in de vorm van veranda’s, balkons, terrassen en erkers. Vanuit je huis loop je op je slippers naar het strand.

Informatie Strandeiland


Categorie: Onderzoeken

Circulaire MakerspaceAHK

Vanaf september 2019 zijn de deuren geopend van de MakerSpace van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, een nieuwe werkplek in een bestaande hal op het Marineterrein in Amsterdam. De Makerspace biedt studenten meer ruimte om te ontwerpen, creëren en experimenteren met technologieën zoals 3D-printers, VR en laserprinters. Samen met architect en meubelmaker Koosjan van der Velden heeft M3H de hal ongevormd tot een inspirerende werkplaats. Hierbij is vooral gebruik gemaakt van al aanwezige en hergebruikte materialen. De bestaande systeemwanden zijn herpositioneerd waardoor er doorzichten zijn en er meer licht in de ruimten komt. Tweedehands multiplex en betonplex is omgevormd tot tafels en kasten. Een hergebruikt kozijn en op marktplaats gevonden trap zijn zichtbaar onderdeel van de cnc ruimte. Op de te demonteren vlonder vormen zeventien tweedehands zwarte en grijze opbergkasten en ladenblokken de borstwering van de kantine. Samen vormen ze een inspirerende werkplek voor studenten van de Academie van Bouwkunst, de Theaterschool en de Filmacademie.

MakerSpace AHKCategorie: Samenwerken

Langs de Lijn

Langs de lijn completeert de wand van het Zeeburgereiland langs de IJburglaan. Het gebouw bestaat uit een aantal fragmenten die langzaam in elkaar overgaan. Balkons, ramen en baksteenpenanten schrijven samen een Escheriaans patroon dat het bewegen langs de lijn tot een belevenis maakt. Het patroon wordt op twee plekken doorbroken door trappenhuizen met een groot venter en open metselwerk en door twee met metselwerk omgeven poorten naar de binnenwereld van het eiland. Langs de Lijn is ontworpen in opdracht van De alliantie en gebouwd door Slokker Bouw. Het gebouw bevat 102 sociale huurwoningen.

Projectbeschrijving


Categorie: Bouwen

Droogstapelen in Hoorn

In ons project van twee sculpturale bouwblokken voor Woningcorporatie Intermaris aan de Siriusstraat in Hoorn experimenteren we met een nieuwe wijze van bakstenen stapelen. De bakstenen worden niet meer gemetseld maar ‘droog’ gestapeld volgens het Drystack systeem. De bakstenen staan op gerecyclede kunststof rekjes. Kleine gaatjes in de baksteen zetten de stenen op hun plek. De voeg tussen de stenen wordt gevoegd met klakmortel. Dit heeft een aantal voordelen. De bakstenen muren kunnen in de toekomst eenvoudig gedemonteerd worden. Baksteen wordt zo een product dat eenvoudig hergebruikt kan worden. Bijkomend voordeel is dat het metselen veel eenvoudiger is. Dit kan, nu er een schrikbarend tekort is aan metselaars door iedereen die houdt van stapelen gedaan worden. 

Samen met Drystacken Slokkerbouw hebben we de grenzen van het stapelsysteem opgezocht waardoor we niet alleen halfsteens liggend verband kunne toepassen, maar ook wildverband, versprongen verband en zelfs rechtopstaande stenen tot verticaal verband kunnen stapelen. Zo is de door M3H ontworpen Hoornse hoek ook met het Drystacksysteem te bouwen.


Categorie: Samenwerken

De Lootsborger is klaar!

We zijn erg trots dat de Lootsborger is opgeleverd, een groot woonhuis in de Lootstraat met 34 sociale huurwoningen waarvan de helft voor senioren die graag in Oud West willen blijven wonen. De andere helft is voor mensen die door een zorginstantie worden begeleid bij het zelfstandig wonen. Het ontwerp is gebouwd door Coen Hagedoorn Bouw voor De Alliantie. 

Het kleurrijke mozaïek kunstwerk A happy dog from Bagdad (De droom van een hond) van de Iraakse kunstenaar Halim al Karim was onderdeel van de oorspronkelijke gesloopte bebouwing en heeft in de nieuwbouw een mooi plekje teruggekregen.

De Lootsborgerstaat op een hoek en voegt zich aan drie zijden in het straatprofiel en de bouwblokkenstructuur van Amsterdam Oud West Oud West in Amsterdam. De gedetailleerde metselwerkpatronen van het gebouw verwijzen naar het ambacht van de 19eeeuwse baksteenarchitectuur. Bij de ingang van het gebouw komt dit tot een apotheose. Hier vormen meerdere metselwerkverbanden en steensoorten een rijk geornamenteerde en uitnodigende entree, die bewoners en bezoekers welkom heet. De entree benadrukt het samen wonen in een groot huis en de gemeenschapszin van de bewoners.


Categorie: Bouwen

Debat over de Amsterdamse Woningplattegrond

Een van de klassieke onderwerpen in de architectuur is de woningplattegrond. In de praktijk blijkt de plattegrond vaak onbesproken hoewel het een belangrijke graadmeter voor kwaliteit van wonen is. Gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van verdichting, energietransitie, duurzaamheid en veranderende mobiliteitsbehoefte en levensstijlen is het hoog tijd om het onderzoek naar een goede woningplattegrond te actualiseren. Tijdens het debat in OBA Oosterdok op woensdag 11 september 2019 steken we de thermometer in de Amsterdamse woningbouw.

Sprekers zijn Marc Reniers, M3H en Architect in Residence Arcam, Irene Ponec, Ymere, Vincent Kompier, auteur stedenbouw en architectuur, Gerard Comello, Lingotto. Moderatie is in handen van architectuurhistoricus Marieke Berkers

Marc Reniers werkt in dit onderzoek samen met architect Jan Loerakker (LOA). Het onderzoek naar de woningplattegrond wordt financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Zie voor meer informatie: zie Arcam


Categorie: Onderzoeken

De Amsterdamse Woningplattegrond, een selectie: 2013 – 2019

Woningplattegronden vertellen een verhaal. Deze Mini-Expo vertelt het verhaal van de stad Amsterdam van de afgelopen vijf jaar aan de hand van maar liefst 120 plattegronden. Als Architect in Residence bij Architectuurcentrum Amsterdam heeft Marc Reniers in de zomermaanden van 2019 onderzoek gedaan naar de woningplattegrond. Marc Reniers werkt in dit onderzoek samen met architect Jan Loerakker (LOA). Het onderzoek wordt financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De prijzen stijgen naar onvoorstelbare niveaus. De ambities voor de komende jaren zijn historisch hoog; tot 2025 jaarlijks 7500 woningen erbij, in een spannende verhouding van 40-40-20, goedkoop, middelduur, duur. Deze economische ontwikkelingen, maar ook de schaarste aan ruimte in de stad, de veranderende mobiliteitsbehoefte, het groeiende belang van duurzaamheid, samenstelling van de bevolking, veranderende levensstijlen enzovoort hebben invloed op de wijze waarop we woongebouwen en woningen organiseren. Dit zou je dus moeten kunnen zien aan de plattegronden. Het panorama aan plattegronden, met stuk voor stuk een interessant verhaal is vanaf dinsdag 10 september te zien bij Architectuurcentrum Amsterdam.

Meer informatie op de Arcam website


Categorie: Onderzoeken

Een orangerie voor Wickevoort

Midden op het landgoed Wickevoort, een plan van VenhoevenCS, ontwerpt M3H een orangerie van staal en glas. De orangerie bevat 27 appartementen en een gemeenschappelijke groene binnentuin ontworpen door Landlab. Iedere woning heeft een of meerdere grote buitenruimten die de bewoners uit nodigen om groen te laten bloeien. Stalen frames en hekwerken begeleiden de bloemen en planten omhoog. De stalen frames met horizontale en verticale lijnen, maken een subtiel spel van licht en schaduw, die zowel de individuele woning als de orangerie als geheel omkaderen.


Categorie: Samenwerken

Rozenprieel Haarlem

In het hart van de 19e eeuwse volkswijk het Rozenprieel in Haarlem ‘repareert’ M3H in opdracht van Ymere een deel van een bouwblok. De twaalf nieuwe woningen nestelen zich zorgvuldig in de bestaande morfologie. Dit leidt tot een nieuwe inpassing die zich hedendaags toont door de eigenzinnige vormgeving en detaillering van het metselwerk. De door vormgever Chris Kabel ontworpen wit geglazuurde bakstenen met een ronde uitstekende knop tekenen ornamenten op de gevel. Stalen dakrand, uitstekende stalen lateien en stalen kaders benadrukken met hun abstracte belijning de tactiele tekening van de witte stenen. Samen vormen ze een fascinerende compositie die herinnert aan historische, uit hout gefreesde dak- en raamlijsten.


Categorie: Bouwen