Menu

Urban villa’s PTDSN Terrein, Hilversum

We hebben in het stedenbouwkundige plan voor het PTDSN-terrein in Hilversum, een voormalig industrieterrein van Philips, drie urban villa’s ontworpen in opdracht van HBG Vastgoed. De villa’s zijn markante stadshuizen met meerdere woningen. Elke villa telt 20 woningen.

De urban villa’s vormen een contrast met de omringende bebouwing, die de rand van het park vormt. De villa’s zijn ten opzichte van elkaar verdraaid. Zo ontstaan er interessante zichtlijnen in het park en komen de gebouwen meer los van elkaar te staan. De sculpturaliteit van de drie gebouwen versterken we door de zorgvuldige positionering van de gebouwen, door de uitsneden in het volume en door de abstracte detaillering en materialisering.

Het parkeren wordt geconcentreerd op drie compacte ‘deurmatten’, waardoor het park verder autovrij is. Deze deurmatten vormen het overgangsgebied van de straat naar de villa’s. Het park heeft drie speelplekken. Door de hagen rond de parkeerplaatsen zijn de auto’s grotendeels uit het zicht onttrokken vanaf het maaiveld.

In het ontwerp concentreren we de buitenruimten van de woningen. Zo ontstaan er een aantal grotere ‘gaten’ in de blokken. Door deze ‘gaten worden de volumes opgedeeld waardoor de gebouwen een minder massaal en zwaar karakter krijgen.

De urban villa’s op het PTDSN-terrein zijn gemaakt van een licht grijze gebroken betonsteen met marmertoeslag, die gelijmd is in plaats van gemetseld. De grote uitsneden, waarin de buitenruimten en de ingang zich bevinden, zijn gemaakt van roodbruin gebeitst hout.

hilversum-web-8hilversum-web-3hilversum-web-1hilversum-web-7

Ontwerpteam
Hans Hammink, Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
3 urban villa’s met ieder 20 woningen
Locatie
PTDSN-terrein, Hilversum
Aannemer
HBG Woningbouw, Almere
Opdrachtgever
HBG Vastgoed, Amsterdam
Status
Gerealiseerd in 2000
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
Proces
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie 3 Urban Villa’s, Hilversum (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven