Menu
M3H Architecten Fokker Terminal Renovatie Herbestemming Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, Claudia Mastrigt

Fokker Terminal, Den Haag

Van een vliegtuigschool tot evenementenhal: de transformatie van de Fokker Terminal. De voormalige Luchtvaart Nijverheidsschool te Den Haag is herontwikkeld tot event ruimte. We hebben een ontwerp gemaakt voor de transformatie.

De Anthony Fokker School is een karakteristiek schoolgebouw uit 1960. In het gebouw stonden vliegtuigen opgesteld waar studenten aan sleutelden. De kern van de opdracht was het ontwikkelen van een publieksfunctie op het industrieterrein. Ons ontwerp is geïnspireerd op vliegtuigen en luchthavens. Zo doet de herinrichting van het voorterrein denken aan een landingsbaan en heeft de nieuwe hoofdentree het effect van een ‘luchtsluis’.

De architectonische kwaliteiten van het bestaande gebouw benadrukken we door de storende elementen te verwijderen of te neutraliseren. Door de opbouw kunnen we eenvoudig kwaliteit verhogende ingrepen doen zonder de karakteristieke structuur aan te tasten. Daarnaast hebben we een ‘familie’ van nieuwe ingrepen bedacht. Stoere beeldbepalende elementen met een gestroomlijnde vormgeving en een technische uitstraling.

We brengen sterk uitvergrote pictogrammen aan als een zelfstandige grafische laag door het gebouw. Zo ook te zien op de deuren, die qua ontwerp gebaseerd zijn op het design van ‘gate’ deuren. We hebben ook een nieuwe naam, logo en huisstijl bedacht die het gebouw verder ‘branden’ tot een eigen en herkenbare identiteit. Voor de inrichting hebben we ‘los’ meubilair ontworpen, zoals informatiebalies.

Het dak van het gebouw is geïsoleerd en de evenementenhal is voorzien van een nieuw, efficiënt verwarmingssysteem. De grootste bijdrage op het gebied van duurzaamheid komt doordat we met zeer beperkte middelen in een zeer korte tijd een karakteristiek gebouw, dat gesloopt zou worden, hebben getransformeerd tot een succesvolle evenementengebouw. Het project is zo succesvol dat er nu ook een tweede fase ontwikkeling wordt voorbereid.

In het verlengde van het interieurontwerp is de totale identiteit van de prijswinnende locatie ontwikkeld: de ‘Fokker Terminal’, Gateway to Special Events.

 

Ontwerpteam
Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, Claudia Mastrigt
Omschrijving
Herbestemming voormalige Luchtvaart- en Nijverheidsschool
Locatie
Binkhorstlaan 251, Den Haag
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling
Status
Fase 1 gerealiseerd 2009
Functie
Werken
Type
Renovatie, Transformatie
Schaal
Gebouw, Interieur
Proces
Bouwgericht
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Fokker Terminal, Den Haag (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven