Menu

Zuidelijk Poortgebouw, Landgoed Wickevoort

Het Zuidelijke Poortgebouw is het hoofdgebouw van Wickevoort. Het Landgoed Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort.

Het Noordelijke en het Zuidelijke Poortgebouw staan aan weerszijden van de muur. Het metselwerk van de poortgebouwen en de muur is opgetrokken uit dezelfde baksteen. Door de verschillende metselwerkverbanden, baksteenformaten en voegwerk ontstaat een subtiele variatie, met rijkheid in detail.

Het Zuidelijke Poortgebouw is het hoofdgebouw van Wickevoort. Het ligt iets achter de muur aan het water. Het is een stevig bakstenen gebouw van vier bouwlagen met een groen binnenhof. Het gebouw heeft een sculpturale uitstraling door de versprongen ramen en de uitkragende balkons. In totaal zijn er 34 koopappartementen, waaronder twee penthouses.

Via de hoge entreehal kom je binnen en loop je via een groen ‘bos’ naar je woning. Het groene binnenhof is open naar het landschap en vanuit een balkon heb je uitzicht over het water. De inrichting van de hof is een integraal onderdeel van de architectuur en is ontworpen door Landlab.

Tobias Bader, een van de projectarchitecten, vertelt over ons ontwerp in een interview: “Het Zuidelijk Poortgebouw vormt de entree van het landgoed. Door gebruik te maken van aardse baksteentinten gaat het goed op in het natuurlandschap. In de gevel vind je geen tierelantijntjes, maar door de drie verschillende metselstijlen, gebeurt er op subtiel niveau wel veel. Kijk je dichterbij, dan zie je een rijkheid aan details. Ons ontwerp is voor allerlei gebruikers, niet alleen voor de mens. In de gevel vind je bijvoorbeeld zwaluwkasten en bij de schuttingen zie je egelpoortjes zitten.”

Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS, in samenwerking met Landlab. In totaal komen er ongeveer 800 woningen in de nieuwe woonwijk. De natuur wordt zoveel mogelijk behouden.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
34 vrije sectorwoningen, parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
KBK bouw
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven