Menu

Woonhof Waterrijk, Eindhoven

Een ontwerp voor een woonhof in de wijk Waterrijk in Eindhoven, in opdracht van Bébouw Midreth Ontwikkeling. Het ontwerp is voor een van de ‘stedelijke kamers’ uit het stedenbouwkundige plan van Architectuurstudio Herman Herzberger en Juurlink + Geluk Stedenbouw en Landschap.

Waterrijk is een groene woonwijk in het nieuwe stadsdeel Meerhoven te Eindhoven. De bestaande groenstructuur van het voormalig militair oefenterrein vormt de basis voor de stedenbouwkundige opzet. De bebossing bestaat voornamelijk uit brede stroken, waardoor het gebied wordt opgedeeld in zogenoemde ‘kamers’. Er zijn twee stedenbouwkundige typologieën; de landschappelijke en de stedelijke kamers, met elk een grote diversiteit aan woningen. De landschappelijke kamers zijn gesitueerd op de plek van de voormalige tankoefenbanen. Deze worden gedefinieerd door de camouflagebossen rondom. De bebouwing hier bestaat uit vrijstaande wooneenheden. De stedelijke kamers daarentegen ontlenen hun vorm aan woonhoven.

Ons ontwerp is voor in totaal 70 woningen aan de (park-)rand van het kavel. Een van de stedelijke kamers. De opzet is een rechthoekig hof, dat schuin doorsneden wordt. Rondom het hof staan 57 woningen van drie bouwlagen. Aan de parkrand liggen de rest van de woningen, deze worden semi-vrijstaand. In de projectdocumentatie vind je een plattegrond van het gebied.

We zochten naar een balans tussen de collectiviteit van een hof en de individuele woningen. De bakstenen gevels vormen kaders met een diepe negge. Daarbinnen passen we houten betimmering toe. Om de vorm van het hof te benadrukken, plaatsen we begroeide houten pergolaconstructies. Het hof is opgedeeld in twee aparte delen.

Met ons ontwerp voor het woonhof in Eindhoven kunnen bewoners kiezen uit een aantal opties aan de voor- en achterzijde van de woning. Zoals uitbouwen, erkers, bloemkozijnen, (Franse) balkons en raamindelingen. De parkeerplaatsen zijn geconcentreerd. Zo maken we delen van de hoven autovrij. Dat zorgt voor een prettige woonplek en een veilige speelplek.

waterrijk-eindhoven-3waterrijk-eindhoven-7waterrijk-eindhoven-6waterrijk-eindhoven-4

Ontwerpteam
Tobias Bader, Ashkan Hashemkhani, Marc Reniers, Brigitte Kwa
Omschrijving
70 Woningen
Locatie
Waterrijk, Eindhoven
Aannemer
Bébouw Midreth
Opdrachtgever
Bébouw Midreth Ontwikkeling i.s.m. BS&P Vastgoed B.V.
Status
Schetsontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie woonhof Waterrijk Eindhoven (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven