Menu

Tugelawegblokken, Amsterdam

We vernieuwen twee van de vijf Tugelawegblokken, uit een in 1915 door Leliman ontworpen ensemble. De bouwblokken maken deel uit van het stedenbouwkundige plan van Berlage voor de Transvaalbuurt. De oude blokken zijn de vroegste voorbeelden van bouwblokbouw in de stad. Ze markeren het keerpunt dat Amsterdam niet meer gebouw voor gebouw, maar blok voor blok ontwikkelde.

De nieuwe gevels vormen een eigentijdse vertaling van de gevels van Leliman. Ze reageren met ritmiek, plasticiteit en een vlechtwerk van metselwerkverbanden op de bestaande omgeving. Er is in het ontwerp aandacht voor de ruim opgezette entreepartijen en hoeken van het gebouw. De hoeken zijn met terugspringend metselwerk zijn verbijzonderd. Ook is er veel aandacht voor de materialisatie en detail. Dat is te zien aan de deuren en brievenbussen. Daar waar je de Tugelawegblokken benadert en aanraakt, is de detaillering het rijkste.

We werkten samen Atelier NL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Daarvoor zijn zeven kleuren stenen gebruikt: wit, grijs, oranjebruin, roodbruin, donkerbruin, donkergroen en lichtgroen. De kleuren zijn gekozen naar aanleiding van het logo van de Handwerkersvriendenkring, de vorige opdrachtgever in 1910. Het oude logo van de cirkel is bewaard gebleven en verwerkt in een van de trappen.

We hebben voorafgaand aan de ontwerpfase een programmatisch onderzoek uitgevoerd. Hiermee is samen met de opdrachtgever en de bewoners het programma bepaald. Tijdens de ‘buurtwerkplaatsen’ is de bewonersparticipatie gestimuleerd en hebben we de ontwerpuitgangspunten met de bewoners besproken.

tugela-web-15tugela-web-13tugela-web-12tugela-web-10

tugela-web-17tugela-web-16

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jasper Ten Bosch, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Jasper Smits, Machiel Spaan, Kunsttoepassing bakstenen patronen: AtelierNL
Omschrijving
157 woningen (waarvan 85 sociale huur, 33 markthuur en 39 koopwoningen) en 82 gebouwde parkeerplaatsen
Locatie
Tugelawegblokken, Amsterdam
Aannemer
Heddes Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Gerealiseerd 2015
Fotografie
Allard van der Hoek
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Ensemble
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Project documentatie Tugelawegblokken (pdf)
> Download Artikel Marcel van Winsen – M3H CAHIER 05 (pdf)
> Download Tugela 10 sterren in Het Parool, vrijdag 26 juni 2015 (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven