Menu

Sculpturale gekromde wand -Laakse Tuinen, Amersfoort

In de Laakse Tuinen, een door West 8 ontworpen deel van de wijk Vathorst in Amersfoort, heeft M3H een vier laags appartementengebouw met 48 woningen ontworpen. Het gebouw volgt met zijn gekromde gevelwand de bocht van de stadslaan, een van de hoofdassen van het plan. In de gevels van het gebouw zijn de individuele woningen en de manier waarop deze zijn georganiseerd afleesbaar: vanaf de straat ontsloten maisonnettes met daarboven twee bouwlagen met kleine appartementen die door middel van een aan de achterzijde gelegen galerij bereikbaar zijn. Tegelijkertijd vormt het gebouw ook duidelijk een geheel. Door het bewust inzetten van reliëf in de vorm van balkons, luifels en dakranden ontstaat plasticiteit en wordt het gebouw opgedeeld in vier bouwdelen. In de gevel zijn op een subtiele manier een aantal schaalniveaus afleesbaar. Aandacht in detaillering is er van het grote geheel tot en met de kleine details van brievenbus en deurbel. De centraal gelegen sculpturale hoofdentree met trappenhuis heeft een glazen ‘vitrine’ op de eerste verdieping met mooi uitzicht over de straat en het terug liggende Braziliaanse half open metselwerk laat gefilterd licht op de bovenste verdiepingen. De aan de achterzijde gelegen galerij is verlevendigd door deze plaatselijk breder te maken waardoor mensen er ook planten kunnen neerzetten of met een stoel buiten kunnen zitten. Tuinmuren en (fietsen) bergingen zijn in metselwerk en hout uitgevoerd en vormen met het hoofdgebouw een bij elkaar horend ensemble.

 

Ontwerpteam
Daniel Ankoné, Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
16 grondgebonden woningen, 32 appartementen
Locatie
Laakse Tuinen Vathorst, Amersfoort
Aannemer
Heijmans Bouw
Opdrachtgever
Heijmans Ontwikkeling
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven