Menu
M3H Architecten Stedelijke Renovatie Woningbouw Baksteen De Mokumer Amsterdam Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Frank van der Wal

De Mokumer, Amsterdam

Nieuwbouw Mokumer geeft oude bewoners een bijzondere plek in het gebouw. De Mokumer is een stadsvernieuwingsproject in de 19e eeuwse Staatsliedenbuurt van Amsterdam. Het gebouw wordt op alle schaalniveaus, van stedenbouw tot plattegrond en detail, verankert in de buurt.

De gevel sluit op een geabstraheerde en hedendaagse manier aan bij de architectuur van de 19e-eeuwse gevels. Baksteen, beton, staal en zink worden hier op verschillende manieren ingezet.

De raamdorpels en de betonnen penanten op de hoek zijn door ontwerpster Baukje Trenning ontworpen. Zij achterhaalde de namen van de eerste bewoners uit 1912. De achternamen van de bewoners zijn verwerkt in de betonnen vensterbanken (raamdorpels). Er ontstaat een interessante interferentie tussen oud en nieuw en extra plastiek in de gevel. Nieuwbouw Mokumer geeft zo oude bewoners een bijzondere plek.

De plattegronden hebben een kern met voorzieningen. De wanden om deze kern zijn naar wens van de bewoners te plaatsen. Met behulp van een maquette heeft iedere bewoner zijn eigen indeling kunnen ‘ontwerpen’.

mokumer-web-2

mokumer-web-3

mokumer-web-4

mokumer-web-5

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Frank van der Wal, i.s.m. Marc Tuerlings (ontwerper aansluitend blok)
Omschrijving
10 huur- en 27 koopwoningen en een parkeergarage
Locatie
Staatsliedenbuurt, Amsterdam
Aannemer
Teerenstra Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Gerealiseerd, 2005
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie De Mokumer, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven