Menu

Muur en bruggen, Landgoed Wickevoort

Landgoed Wickevoort wordt een woonwijk. Ons ontwerp is voor een bijzondere muur die de nieuwe groene woonwijk Wickevoort omsluit.

Het Landgoed Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort.  Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab.

De poortgebouwen en muur verduidelijken dat we een bijzonder gebied betreden. In totaal zijn er drie poorten. Deze geven toegang tot het landgoed voor auto’s, fietsers en voetgangers. In de muur is een pakkethuisje geïntegreerd, waar de poststukken voor de hele wijk worden afgeleverd. Door de variatie in hoogte en in het metselwerk (open en gesloten) ontstaat er een bijzondere muur die de nieuwe groene woonwijk Wickevoort omsluit. Het is een veelzijdige muur die organisch lijkt te zijn gegroeid in de tijd. De muur laat direct bij binnenkomst zien dat natuurinclusief bouwen belangrijk is voor het landgoed.

Op allerlei manieren is er ruimte gemaakt voor de natuur om bezit te nemen van de muur en de bebouwing. De speciale mortel maakt het mogelijk voor muurplanten om zich te nestelen. Verder zijn er de bee-bricks met voorgeboorde gaten en vlindervoegen toegepast evenals egelpoorten waardoor de tuinen ook voor egels toegankelijk zijn.

De twee bruggen over de watergang evenals de kades zijn, in samenwerking met Landlab, ontworpen in dezelfde baksteen als beide poortgebouwen en de muur. De massieve landhoofden hebben een bijzonder metselwerk verband van verticaal gemetselde klamp stenen. De leuningen zijn van onbehandelde vierkante palen van zilvergrijs vergrijzend Accoya hout in hetzelfde ritme als het metselwerk.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
muur en bruggen op Landgoed Wickevoort
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
Bam, KBK bouw
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Publiek
Type
Nieuwbouw
Schaal
Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven