Menu
M3H Architecten Boetzelaer Stedelijke Renovatie Woningbouw Baksteen Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan Koosjan van der Velden

De Boetzelaer, Amsterdam

De Boetzelaer: het vernieuwde hoekgebouw aan het Boetzelaerplein. De Amsterdamse Staatsliedenbuurt is een arbei­derswijk van rond 1900. We hebben hier een nieuw woongebouw ontworpen in opdracht van Ymere. De bouwkundige kwaliteit van de oorspron­kelijke bebouwing laat vaak te wensen over. Hierdoor worden veel oude panden vervangen.

De Boetzelaer is een nieuw woongebouw ontworpen met 43 nieuwe huurwoningen voor ouderen, twee bedrijfsruimten en een parkeergarage. Het nieuwe gebouw vormt een hedendaagse interpretatie van de laat 19e-eeuwse omgeving.

In de gevel vind je verticale metselwerkpenanten, ondersteund door horizontale stalen geveldragers. De opbouw van de gevel is geïnspireerd op het gebouw dat hier stond. Dat is terug te zien aan de bouwtechniek, fabricage en verschillende elementen. De details, zoals de Franse balkons en ventilatieroosters, zijn zorgvuldig vormgegeven om de gevel te verlevendigen.

Het vernieuwde hoekgebouw aan het Boetzelaerplein heeft een eigentijdse uitstraling. Het geeft, met het vernieuwde speelplein, een positieve impuls aan de buurt. Eerder maakten we hier een ontwerp voor een woningbouwproject in de Van Beuningenstraat.

boestelaer-web-7

boestelaer-web-8boestelaer-web-9boestelaer-web-10

boestelaer-web-3

 

 

 

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan Koosjan van der Velden
Omschrijving
50 huurwoningen en een parkeergarage
Locatie
Hoek Boetzelaerplein, Fannius Scholtenstraat en de van Hogendorpstraat, Amsterdam
Aannemer
Bouwbedrijf Van den Hengel
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Oplevering 2013
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie De Boetzelaer, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven