Menu

Appartementengebouw ‘De Nieuwezijds’, de Krijgsman, Muiden

Eén gebouw met twee delen. We ontwerpen een appartementencomplex rondom een groen hof in de nieuwe woonwijk de Krijgsman in Muiden. Het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF aan de westkant van Muiden wordt getransformeerd tot een woongebied met 1300 woningen. In het landschappelijke plan van LA4sale zijn de bestaande watergangen en groenstructuur zo veel mogelijk gehandhaafd en gebruikt om het gebied onder te verdelen in deelgebieden met ieder een eigen karakter. M3H heeft twee grachtenpanden ontworpen in het nieuwe vestingsstadje.

Op het voormalige kruitfabrieksterrein in Muiden wordt een bijzonder en uniek nieuw woongebied gerealiseerd: de Krijgsman Muiden. De Krijgsman is omgeven door groen en water, zoals het IJmeer en het oude Kruitbos. De door werkzaamheden aangetaste natuur wordt herplant en hersteld. Wij ontwerpen hier een reeks van archetypische huizen, zoals grachtenpanden, pakhuisjes, dijkvilla’s en vestinghuizen. Elk huis heeft een herkenbare kapvorm met karakteristieke details en gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, staal en baksteen.

We hebben een galerij ontsloten gebouw ontworpen dat bestaat uit twee delen. Het appartementencomplex vormt, samen met twee gebouwen van Hoogeveen architecten, een gesloten bouwblok rond een hof bovenop een half verdiepte parkeergarage. We hebben ook de stedenbouwkundige verkaveling ontworpen voor het hele blok.

Het westelijke aan het park gelegen deel toont zich als een serie van zeven pakhuizen met karakteristieke overstekende kappen, die samen met de balkons met staalconstructie een tweede laag voor de gevel vormen. Het zuidelijke bouwdeel heeft een industriële uitstraling met afgeschuinde kap en prominente schoorstenen. De stalen balkons en trappen zijn ook op een industriële, functionele manier vormgegeven. We hebben gekozen voor twee verschillende kleuren bakstenen, om zo het verschil tussen beide bouwdelen te accentueren.

We hebben ook de inrichting van de hof en het openbare speelpleintje aan de noordkant van de blok, met de inrit van de parkeergarage, ontworpen.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Brigitte Kwa, Marc Reniers
Omschrijving
35 vrije sector woningen, 125 parkeerplaatsen in een half verdiepte parkeergarage
Locatie
KNSF terrein Muiden
Aannemer
Dura Vermeer
Opdrachtgever
KNSF, Dura Vermeer
Status
Opgeleverd
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download de projectdocumentatie van de Nieuwezijds (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven