Menu

M3H in de media

Arie Keppler Publieksprijs

Onze projecten Rozenprieel en Terrazza dingen mee voor de Arie Keppler Publieksprijs 2022! Je kan via de website stemmen op je favoriete project.

Stem op het groene Rozenprieel (links) of op het sociale woonblok Terrazza (rechts)

Hete huizen

Wat zou je anders doen als je het hele gebouw opnieuw mocht ontwerpen? Een leuke maar lastige vraag. Toch dacht Machiel hierover na in zijn interview met Hannie Raaf voor Oost Online.

In het interview lees je over hete huizen. Een landelijk probleem, een van de vele gevolgen van de klimaatcrisis. Zo ook in de Smaragd, een prijswinnend ontwerp van M3H uit 2016. Hoe ziet een nieuwe Smaragd eruit? Met de kennis van nu zouden er andere keuzes gemaakt worden… ‘Bouwen zodat je de zon beter buiten houdt… Beton en baksteen, de
basis van nieuwbouwprojecten, zijn zware materialen, die langzaam accumuleren. Het warmt dus langzaam op. Maar het houdt (ongewenste) hitte ook lang binnen. Bij de bouw kan geïntegreerde buitenzonwering worden geplaatst. En triple glas, dat houdt behalve kou ook hitte tegen. Overigens: binnenzonwering met een aluminium coating voldoet ook vrij goed. De binnentuin van de Smaragd kan veel groener. Met een vijver, en bomen. Het dak zou ik blauw-groen maken: plantjes die warmte tegenhouden en een waterreservoir dat hevige regenbuien kan opvangen…”

Machiel deelt nog veel meer ideeën over hoe hij het gebouw anno 2022 zou ontwerpen. Lees hier het artikel online of via de PDF variant van oost-online

> Download Artikel Hete huizen op oost-online.amsterdam (pdf)

Interview bouwplannen Den Bosch

Haast, haast en nog eens haast bij bouwplannen in Den Bosch. Natuurlijk heeft de stad grote behoefte aan betaalbare nieuwe woningen. Toch waarschuwt Marc Reniers: “Laat Den Bosch niet de prooi worden van ontwikkelaars met haast. Blijf je kritisch afvragen wat een bouwplan toevoegt aan de stad.” Marc neemt na 6 jaar afscheid als voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

In een interview met het Brabants Dagblad vertelt hij de zorgvuldigheid onder druk staat. “Je merkt al dat een welstandscommissie gezien wordt als een hindermacht, een vertragende factor. Wij beoordelen bouwplannen op kwaliteit. Je moet de lat hoog blijven leggen, vooral in de binnenstad. Wat ergens anders goed genoeg is, moet in het centrum met een beschermd stadsgezicht nog beter.”

Je kan het hele interview hier lezen!

> Download 2022-06-21_Brabants_Dagblad_-_Den_Bosch_-_21-06-2022_print (pdf)

Bouwkwaliteit in de praktijk

Het nieuwe nummer Bouwkwaliteit in de praktijk is uit! In dit nummer lees je meer over onze ontwerpen in en de visie voor de Indische Buurt in Amsterdam.

De afgelopen zeven jaar ontwierp M3H drie woongebouwen in de Indische Buurt. De Smaragd, Soenda en Senang . Allemaal in het noordwesten van de wijk, het deel waar veel van de negentiende-eeuwse bebouwing bewaard is gebleven. ‘Door de nieuwe complexen te verweven met de bestaande stedelijke structuren, lukte het M3H
om de ziel van de buurt te behouden’, schrijft Katja van Roosmalen in het artikel.

Ook de sociale structuur is behouden, doordat veel van de nieuwe woningen sociale huur zijn. Namelijk: dertig procent van de woningen in De Smaragd én alle woningen in Soenda en Senang zijn sociale huurwoningen. Machiel Spaan: “Zo zijn de negatieve gevolgen van gentrificatie tot een minimum beperkt gebleven en hoefden bewoners niet te verhuizen naar een andere plek.” Vrij bijzonder voor een wereldstad als Amsterdam.

Machiel vertelt in het artikel nog veel meer over de drie projecten en de ideeën achter de ontwerpen. Lees hier het hele artikel: Verweven in bestaande structuren!

> Download BKP_04_2022_Indische Buurt_M3H (pdf)

Uitreiking AAP 2022

Donderdag 19 mei maakte Arcam de winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. Onder toeziend oog van 300 geïnteresseerden werd het National Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité benoemd tot winnaar van de vakprijs.

Marc Reniers zat samen met Caroline Bos en Saskia Bosnie in de vakjury. Hij lette met name op de kwaliteit van plattegronden in een verschralende woningmarkt waarin woonkwaliteit continue onder druk staat. “We zien altijd fantastische beelden in renders, maar om te achterhalen hoe een gebouw ‘in elkaar zit’, moet je naar binnen. Ik heb gekeken naar wat zich achter de gevels van de projecten afspeelt.”

Sinds 2008 reikt Arcam de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan zowel de architect als de opdrachtgever. Van de bijna 125 projecten die in 2021 zijn opgeleverd zijn er 10 projecten genomineerd. Deze worden beoordeeld door een vak- als een publieksjury. Zij kiezen een winnaar. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam.

Lees het hele juryrapport of bekijk de foto’s van de avond, genomen door Maarten Nauw.

Stem op de Hoef-West

Wij werken mee aan de gebiedsontwikkeling van de Hoef-West in Amersfoort. Je kan nu stemmen op deze ontwikkeling voor de SKG Award. De prijs is bedoeld voor gebiedsgerichte ontwikkelingen in Nederland met een duurzame, integrale visie.

In opdracht van de gemeente hebben Karres en Brands en Urhahn een ontwikkelkader opgesteld voor het kantoor- en bedrijventerrein De Hoef-West in Amersfoort Schothorst. Het gedateerde kantorenpark wordt in de komende jaren getransformeerd naar een gemengde stadswijk met in totaal 2500 woningen.

Samen met Rijnboutt en IMOSS werken wij aan één van de drie ontwikkelgebieden. Dit gebied bestaat uit zo’n 385 woningen, kantoren en een parkeergarage.

Een landmark voor Tilburg

“Ja, het wordt een landmark. Maar nee, het is geen solitaire pilaar die zomaar uit het niets opduikt. Dat zou hier niet passen”, vertellen Marc Reniers en Machiel Spaan in een interview over het project in het Fabriekskwartier, Tilburg. Hier ontwerpen we een beeldbepalende woontoren en een parkeergebouw…

Marc en Machiel zochten naar een eigenzinnig ontwerp dat qua sfeer aansluit bij het industriële verleden van het gebied. “Mensen moeten zich afvragen: wat staat daar nu precies?” Het resultaat is een stoer markeringspunt dat binnen de geborgenheid van Fabriekskwartier één geheel vormt met de omgeving.

Het hele interview is te lezen via de website van het Fabriekskwartier

Meer informatie over het project vind je op onze eigen website!

de Smaragd op Architecture Social

Nu op Architecture Social: de Smaragd. Een leuk item over ons project en kantoor in de Indische buurt, Amsterdam. In het artikel lees je meer over de uitdagingen en unieke features van de Smaragd. Ook al is het gebouw inmiddels alweer vijf jaar oud, blijft het een mooi verhaal. Het hele artikel lees je op Architecture Social.

De Indische buurt heeft de laatste 20 jaar een transformatie ondergaan. M3H heeft drie grote woonblokken (sociale huur) ontworpen voor deze Amsterdamse wijk; de Smaragd, het Soendablok en Senang. Binnenkort wordt het laatste gebouw opgeleverd. Daarmee is het einde van de transformatie van de buurt in zicht.

Verticaal tuinieren

Weer een ontwerp van M3H bij NH Nieuws online en op TV! Deze keer schittert ons project in het Haarlemse Rozenprieel op beeld. Het item gaat over de bijzondere gevel, waarmee de bewoners verticaal kunnen tuinieren.

Meer groen in de stad, en zeker in knusse, maar krappe 19e-eeuwse woonwijken, is geen eenvoudige opgave. Voor bewoners van het Haarlemse Rozenprieel is het behelpen met de natuur. Chris Kabel bedacht daarom een speciale gevelsteen. De stenen zijn niet alleen decoratief, maar zorgen er ook voor dat planten makkelijk tegen de muur kunnen groeien.

Samen met het ontwerp van M3H kwam de steen tot leven. De horizontale witte ‘spekranden’ in de gevel, die zo kenmerkend zijn, voor de 19e-eeuwse gebouwen keerden op een subtiele manier terug in de splinternieuwe huurwoningen. “Als je je ogen een beetje dichtknijpt, lijkt het precies op die oude gebouwen”, zegt architect Machiel Spaan. “Maar als je goed kijkt, zie je dat het anders is.”

Bekijk het hele interview en de video via de website van NH Nieuws

Kaap Hoorn in NH Nieuws

Ons Drystack project in Hoorn schittert in de serie Pak An Doen van NH Nieuws. De serie gaat over innovaties en ondernemerschap. In de korte video vertellen Marc Reniers en Dennis Deen (Drystack BV) over het ontwerpen en bouwen met deze droogstapel techniek. Bekijk alvast een preview!

 

Op de website van NH Nieuws vind je de gehele video (ca. 3 minuten) over Drystack en alle andere opnames van Pak An Doen.

Slotlab publicatie

Het Slotlab project is afgerond en met trots tonen we de online publicatie!

In de meer dan 100 tellende publicatie zijn alle resultaten opgenomen, gefotografeerd tegen het decor van Slot Schaesberg, interviews met de initiatiefnemers en ontwerpers en achtergrondinformatie over het ontstaan van het project en het proces achter de ontwerpen. En een link naar de Virtual Reality, die je alvast zelf online kunt beleven. Het project wordt op 24 maart a.s. gelanceerd tijdens het Crossing Boundaries Congres van IBA Parkstad over de circulair gebouwde omgeving.

Download de publicatie hier

Drystack

In Hoorn werken we samen met Slokker Bouw, Intermaris en Drystack aan een uniek circulair experiment. Twee door ons ontworpen gebouwen met 132 sociale huurwoningen stapelen we geheel droog. Dat betekent dat we de bakstenen in de toekomst kunnen hergebruiken. De Cobouw kwam een kijkje nemen…

Te lezen in Cobouw: Drystack werpt reddingsboei uit voor de baksteen

Bewegen door gekleurd geluid

Een goed gesprek met Jacob Haagsma, gepubliceerd in de Leeuwarder Courant: ‘bewegen door gekleurd geluid’ – een interview met architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs over hun architectonische klanksculptuur Ways of Space (2019), op dit moment te beluisteren en ervaren in het Van Doesburg-Rinsemahuis in Drachten.

Leeuwarder Courant

 

> Download klanksculptuur (pdf)

Van Doesburghuis

Als artists-in-residence aan het Van Doesburghuis in Parijs van  september tot eind december 2019 ontwikkelen de componist/dichter Rozalie Hirs en de architect Machiel Spaan (M3H Architecten) niet alleen hun nieuwe architectonische elektronische muziekinstallatie Ways of Space, maar bedenken, programmeren en organiseren zij daarnaast een vijftal events op de Open Zaterdag, iedere eerste zaterdag van de maand (7 september, 2 november, 5 oktober en 7 december 2019) en tijdens een van de monumentendagen (21 september 2019). Deze events dienen als inspiratie, werkplaats én als podium. Het gedachtegoed van Theo en Nelly van Doesburg wordt op vanzelfsprekende wijze gedeeld met het publiek, dat het concept van de zogenoemde open plattegrond ervaart binnen de nieuwe setting van podium- en tentoonstellingsruimte. Hirs en Spaan gaan het gesprek aan met hun gasten: experts uit de wereld van de muziek, architectuur, installatiekunst en poëzie.

Tijdens de eerste Open Zaterdag op 7 september was de Japans-Nederlandse pianist Keiko Shichijo te gast in Meudon. Zij presenteerde haar soloprogramma Spaces and Meditations rond de gelijknamige stukken van de componisten Tom Johnson en Rozalie Hirs. Voor het eerst werd de akoestiek van het Van Doesburghuis getest. De klanken van de piano vonden iedere hoek van het huis. Voor onszelf en de dertig gasten was het een waarachtige ervaring

Voor meer informatie over de eerstvolgende Open Saturday: zie de website van Rozalie Hirs.

The Wandering Maker is verschenen

Door het bijeenbrengen van vele persoonlijke geschiedenissen creëert The Wandering Maker in 21 hoofdstukken een fascinerend portret van het scala aan architecturale mogelijkheden dat het wandelen hem heeft opgeleverd. Het creëren van ruimte is per definitie een ‘trage’ activiteit.”

In The Wandering Maker reflecteert Machiel Spaan op zijn reizen, observaties, onderwijsprojecten en gebouwde werk. De Wandering Maker is uitgegeven door Architectura & Nature en te koop in de boekhandel. Machiel Spaan gaf al lezingen over de totstandkoming van het boek in Vaduz, San Francisco en Amsterdam.

Op donderdagavond 6 juni om 19:30 presenteert Machiel Spaan The Wandering Maker in Makerspace AHK, de nieuwe werkplaats van de AHK op het Marineterrein in Amsterdam. Tijdens deze avond zullen landschapsarchitect Philomene van der Vliet en de architecten Hans van der Heijden en Elsbeth Ronner reflecteren op het boek. Ook wordt er geproost!

Programma en aanmelding

Forum

Sinds januari 2018 is Machiel Spaan hoofdredacteur van Forum. Het architectuurtijdschrift van Architectura et Amicitia. Samen met Madeleine Maaskant, Elsbeth Ronner, Luuk Kramer, Sandra Kassenaar en Bart de Baets vormt hij de kernredactie die tien Forumnummers maakt met als thema het Huis. In ieder nummer wordt een andere ruimte bezocht en worden aan het wonen gerelateerde thema’s onderzocht, beschreven en bediscussieerd. Het waarachtige van de architectuur staat hierbij centraal. In 2018 verschenen de eerste twee nummers, de Hal en de Keuken. Bij het  tweede nummer is architect Annemariken Hilberink gastredacteur. De Forum 02 De Keuken is op 15 december 2018 gepresenteerd aan de keukentafel van Studioninedots

Booklaunch Crafting the Facade Stone Brick Wood

Op woensdag 28 november is de publicatie Crafting the Facade Stone Brick Wood gepresenteerd. Machiel Spaan is samen met Urs Meister en Carmen Rist redacteur van de publicatie, ontworpen door Studio Joost Grootens en uitgegeven door Parkbooks uit Zurich. Gedurende drie jaar onderzochten het Instituut voor Architectuur en Planning van de Universiteit van Liechtenstein, de Mackintosh School of Art in Glasgow en de Academie van Bouwkunst, aspecten van het thema gevels in heel Europa. Door verschillende architecturale tradities en technieken te analyseren en zich te concentreren op de materialen die het meest worden gebruikt in de Europese context, hebben de internationale partners gekeken naar historische ontwikkelingen in het ontwerp en de bouw van gevels, de theoretische onderbouwing die deze ontwikkelingen kunnen verklaren, evenals de gebruikelijke materialen en hun belangrijkste kenmerken. Dit alles met het doel om nieuwe visies voor de constructie van gevels te ontwikkelen. Op de drie universiteiten werden ontwerpstudio’s opgezet om met verschillende technieken, materialen en benaderingen te experimenteren. Crafting the Facade Stone Brick Wood presenteert de resultaten van deze interdisciplinaire studie samen met de resultaten van de ontwerpstudio’s. Het boek is te koop voor € 35,- via Architectura & Natura.

Luisterhuis

De interactieve sculptuur Luisterhuis was twee jaar lang onderdeel van een reizende tentoonstelling van 18 poppenhuizen, het Dolls’ House Project, geïnitieerd en samengesteld door architect Peter Masselink.  ‘Het Luisterhuis is een alternatief voor het traditionele poppenhuis, dat om de visuele en tactiele ervaring draait: kijken en bouwen. Voor mensen met fysieke beperkingen kan het prikkelen van andere zintuigen, zoals de oren, leiden tot een nieuwe ruimtelijke beleving, waarbij je je prettig voelt en even vrij bent van je beperking.’ Samen met componist Rozalie Hirs ontwierp Machiel Spaan het Luisterhuis als interactieve klanksculptuur, bestaande uit een zevental abstract vormgegeven ‘kamers’. Wanneer je een bepaalde kamer nadert, registreert een sensor je nabijheid; via de desbetreffende luidspreker klinken er dan voor de kamer karakteristieke, herkenbare dagelijkse geluiden’. Kirsten Hannema, Volkskrant Magazine, 15 april 2017

Het Luisterhuis is in 2017 en 2018 tijdens de reizende tentoonstelling te horen geweest in Nijmegen, Tilburg, Heerlen, Eindhoven, Amsterdam (Arcam), Den Bosch, Doetinchem en Amsterdam (Steim). Zie ook: Rozalie Hirs

Tugelablokken genomineerd voor Brick Award 2018

Sinds 2004 reikt Wienerberger om de twee jaar een prijs uit voor bijzondere baksteenarchitectuur. In 2018 wordt deze, intussen internationaal erkende architectuurprijs, voor de achtste keer uitgereikt. Een internationale jury van onafhankelijke architectuurcritici, experts en architecten heeft De Tugelablokken voor deze prestigieuze prijs genomineerd. Eind mei 2018 is de bekendmaking en uitreiking.

Stem op De Smaragd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs!

Het project De Smaragd aan de Insulindeweg is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De inzet: welk nieuwbouwproject is het mooiste of beste van Amsterdam? Dit jaar doen 92 projecten mee. De eerste stemronde, via de nieuwbouwprijspagina, is gestart. De tien projecten met de meeste stemmen gaan naar de finale, die na de zomervakantie plaatsvindt.

> Stem op De Smaragd!

Is de Smaragd het beste gebouw van Nederland?

De Smaragd is een van de negen genomineerden voor het Beste Gebouw van het Jaar 2017. BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. Naast de architectonische kwaliteit, worden ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het gaat dus om meer dan mooi of goed, maar om ‘integraal’ goed. Deze belangrijke architectuurprijs wordt uitgereikt door BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. De Jurywinnaar, Categoriewinnaars en eervolle vermeldingen voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 worden op 19 mei bekendgemaakt.

RTVNH maakte een leuk item

Er is ook een Publieksprijs waarvoor gestemd kan worden!

 

Arie Kepplerprijs voor de Tugelablokken

Op vrijdag 23 september is de Arie Kepplerprijs in de categorie Woningbouw uitgereikt aan Viviane Regout van Ymere en Machiel Spaan van M3H.

De jury is lovend: “M3H heeft de architectuur van Leliman op alle niveaus begrepen, een inteligente eigentijdse vertaling gemaakt en daarbij het ensemble opnieuw tot een stedenbouwkundige belevenis gemaakt.

De ritmiek en plasticiteit van de gevels, de detaillering van het metselwerk, de frisse kleuraccenten van de mozaïken van AtelierNL, de subtiele verschillen tissen de twee blokken, de prachtige binnentuinen, de zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing: de jury valt van de ene verbazing in de andere. Het is een ongelovelijke knappe prestatie om dit soort kwaliteit voor elkaar te krijgen in blokken die voor de helft uit sociale woningbouw bestaan. De Tugelawegblokken zijn helemaal in de geest van Arie Keppler tot stand gekomen en mogen als lichtend voorbeeld dienen voor woningbouw in Nederland”.

Het juryverslag is middels de link hieronder te downloaden

> Juryverslag

> Arie Kepplerprijs

> Projectdocumentatie Tugelawegblokken

 

Stem op de Tugelablokken voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De Tugelablokken zijn in de race voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Tot 28 september 12:00 uur kan iedereen stemmen!

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. De prijs wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Woont en AT5. Voor de zomer was de eerste stemronde via Facebook. Van de 64 projecten die tussen augustus 2014 en augustus 2015 zijn opgeleverd werden er 10 genomineerd. Tot 28 september 12:00 uur kan iedereen stemmen.

Op vrijdag 30 september is de bekendmaking van de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016. Vanaf 20:00 uur ben je van harte welkom in Pakhuis De Zwijger. De prijs wordt door wethouder Ivens uitgereikt aan de bewoners van het project. De avond wordt live uitgezonden op AT5

> Kijk de video en stem!

Tugelablokken genomineerd voor de Arie Kepler Prijs

De Arie Keppler Prijs heeft tot doel om beleidsontwikkeling en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en cultuurhistorie met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. Dat wil zeggen dat ze toonaangevend zijn, in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht. Uit de 89 inzendingen zijn door de jury 12 projecten geselecteerd als nominatie, drie per categorie. De Tugelablokken zijn genomineerd in de categorie woningbouw. De prijswinnaars zullen worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking en tevens feestelijke afsluiting van het jubileumevenement OVERMOOI op vrijdag 23 september in het stadhuis van Velsen.

http://www.mooinoord-holland.nl/arie-keppler-prijs-2016/

Tugelablokken in de expositie 100 jaar inspiratie

De tentoonstelling ‘100 jaar inspiratie’ in Arcam toont een tiental opmerkelijke en recente projecten in Amsterdam waarin sporen van de Amsterdamse School zichtbaar zijn. De projecten worden in de tentoonstelling belicht met bijzondere foto’s van architectuurfotograaf Luuk Kramer. In persoonlijke brieven vertellen de deelnemende architecten door welk gebouw of element uit de Amsterdamse School zij zich lieten inspireren in hun ontwerp. ‘100 jaar inspiratie’ laat zien dat De Amsterdamse School met recht een bouwstijl is die bouwkunst mag heten en nog steeds springlevend is! De tentoonstelling is nog tot 2 oktober te zien.

http://www.arcam.nl/100-jaar-inspiratie/

Tugelablokken in jaarboek Architectuur 2015-2016

Het jaarboek Architectuur in Nederland vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst. De vierkoppige redactie selecteert de 30 opmerkelijkste projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en trends die de productie en vormgeving van de Nederlandse architectuur beïnvloeden.

Tugelablokken genomineerd voor de gouden AAP

De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is nadrukkelijk een prijs voor architect én opdrachtgever. De A.A.P. 2015 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. De uitreiking van de gouden Aap was op vrijdag 13 mei tijdens het jaarlijkse Architectenbal. De Tugelablokken zijn door de jury alom geroemd “  ….” en eindigde in de finale als goede tweede.

>De Amsterdamse Architectuur Prijs

Ronald Hooft lovend over De Smaragd

In zijn column Hooftstad in het Parool van 26 februari is Ronald Hooft uitermate lovend over het project De Smaragd aan de Insulindeweg. Al twee keer eerder werden projecten van M3H zeer positief beoordeeld in de column Hooftstad. Hooft schrijft:

‘(…) Het elegante afgeronde kopgebouw aan de spoorzijde telt zes verdiepingen op een dubbelhoge glazige plint, waarin plek is voor winkels en horeca. Degevels zijn afgewerkt met een warme gele baksteen, met een zandkleurige terugliggende voeg. De kloeke, in bentheimer geschilderde houten kozijnen, de stenige balkons aan het lagere deel, en de prachtige metseldetails verwijzen schaamteloos naar de Amsterdamse School, maar zijn desondanks onmiskenbaar eigentijds. Houtwerk van de entreedeuren en stalen doorvalhekwerken zitten strak in de olijfgroene lak.

Ouderwets veel aandacht en zorg zijn uitgegaan naar de detaillering van de plint van de laagbouw. Deze is gematerialiseerd in grindbeton, een materiaal dat vooral geassocieerd wordt met kantoorkolossen uit de jaren zestig en tuinpadtegels uit hetzelfde tijdperk. Die associatie is hier volkomen verdwenen. Sculpturale deuromlijstingen, subtiel verholen brievenbuspanelen en uitgespaarde huisnummeringen; alles verbluffend precies getekend, vakkundig en liefdevol uitgevoerd.

Had ik ze nog allemaal gehad, dan zou ik er nog vijf sterren bij geven.’

>Project De Smaragd Insulindeweg, Amsterdam

Publicatie De Tugelawegblokken in de Architect

Het project de Tugelawegblokken te Amsterdam is in het decembernummer 2015 van het tijdschrift De Architect gepubliceerd. Naast uitgebreide documentatie is een ingekorte versie van het essay ‘Een nieuwe verhouding tussen moderniteit en historie’ van Marcel van Winsen opgenomen dat verscheen in M3H Cahier 05.

‘Aan de Tugelaweg in de Amsterdamse Transvaalbuurt ontwierp M3H Architecten twee woningbouwblokken. Een exceptioneel project dat zich kenmerkt door de ongewone verhouding tussen moderne architectuur en het historisch weefsel waar het is ingepast. Dit zorgt ervoor dat de nieuwbouw aansluit bij het ensemble van vijf blokken uit het begin van de twintigste eeuw (…) Met de geschiedenis én de hedendaagse praktijk van stedelijke vernieuwing in het achterhoofd, onderscheidt dit project zich door zijn uiterst subtiele verhouding tussen orde en complexiteit, tussen repetitie en afwijking en variatie daarop. De geslaagde afstemming van hedendaagse architectuurmiddelen op cultuurhistorische en historisch-ruimtelijke referenties draagt hier ook aan bij. En dát is precies de cruciale stap die M3H met dit project wel heeft gezet.’

>Tugelawegblokken, Amsterdam

>Artikel Marcel van Winsen – M3H CAHIER 05 (pdf)

Parool lyrisch over Tugelawegblokken

Ronald Hooft is lyrisch over onze  (bijna) opgeleverde Tugelawegblokken. In zijn column Hooftstad in het Parool van 26 juni schrijft hij: ‘Het nieuwe ontwerp wijkt in volume niet af van de bestaande bouwenveloppe. (…) Op het eerste gezicht is er weinig verschil met wat er eerder stond. Maar van dichtbij val je van de ene verbazing in de andere. Het metselwerk is een duizelingwekkend gedetailleerde compositie, kops gemetselde rollagen, verticaal gestapelde stenen, afgewisseld met een groter formaat stenen en in ijscokleurtjes geglazuurde exemplaren. De onderzijden van de uitkragende balkons zijn beurtelings pistache-, perzik- of vanillekleurig gemetseld. Chocoladekleurige regenpijpen zitten vlak in het metselwerk en verdwijnen halverwege in een uitkragend kubusje. De brievenbussen zijn sculpturen, gehakt uit satijnzacht gezoet Belgisch natuursteen, en hebben diep terugliggende leverkleurig gepoedercoate kleppen. De kozijnen steken op hoeken uiterst subtiel buiten de rooilijn, de huisnummering is fraai blind gegraveerd in de stenen brievenbuspartijen. Alle deuren, zelfs die van de bergingen, zijn aan de buitenzijde voorzien van een zachtcrème geschilderd frame van fraai afgeronde hardhouten latten. En zo kan ik kan nog wel even doorgaan over dit ogenschijnlijk eenvoudige, maar o zo zorgvuldige, met eindeloos veel liefde, geduld en vakmanschap vormgegeven en gerealiseerde project. Bouwkunst in optima forma. Voor dit stukje heb ik de afgelopen jaren meer dan driehonderd gebouwen bekeken. Heel af en toe kom ik een project tegen dat ik zelf gemaakt had willen hebben. Dit is er daar een van.’

Omroep Flevoland op bezoek bij M3H

Mohammed Abuzid studeert in juli af aan Windesheim Flevoland. Zijn afstudeerproject ‘de mulifunctionele productieschuur’ is gerelateerd aan het onderzoek van Circulair Erfgoed Parkstad. Mohammed heeft de afgelopen zes maanden onderdeel uitgemaakt van het interdisciplinaire team dat aan de duurzame en circulaire transformatie van landgoed Terworm werkt. Met zijn ontwerp legt hij de verbinding tussen de gewassen, kruiden, noten en planten die op het landgoed groeien en de producten die hiervan gemaakt worden. In de schuur vinden gedurende het hele jaar workshops plaats. De ambachtelijk gemaakte stroop, cider, honing, notenolie en kruidenmengsels voor thee en pesto worden vanuit de schuur verkocht. Omroep Flevoland maakte een portret van Mohammed, onder andere op het kantoor van M3H.

Bekijk de uitzending van Omroep Flevoland ‘De eerste lichting’

Pannenland in Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw

Het project Pannenland is samen met 25 andere plannen geselecteerd voor het Jaarboek Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. Pannenland is een landschappelijke installatie van vierduizend dakpannen op het strand van Terschelling. Het project is in 2013 bedacht en gebouwd door landschapsarchitect Bruno Doedens en Machiel Spaan van M3H, voor Oerol – Sense of Place in het kader van culturele landschapsontwikkeling. De selectiecommissie van het Jaarboek is enthousiast en betitelt het project als ‘bijzonder ondernemerschap en van speciale betekenis voor sommige grotere opgaven’. Er is grote waardering voor het feit dat Pannenland zandverstuiving en duinvorming op een beeldende wijze zichtbaar maakt voor een groot publiek. ‘Pannenland laat zien dat de landschapsvorming van de wadden en zijn eilanden het gevolg is van een eeuwendurend proces van zandophoping en slibafzetting. De bezoeker wordt er zo fijntjes op gewezen dat de kustverdediging steeds minder gericht is op vastleggen van land en vechten tegen de zee, en er steeds meer ruimte komt voor de natuurlijke dynamiek van het landschap.’

Tugelawegblokken in het Parool

Vrijdag 19 september 2014 verscheen het artikel ‘Wisselwoning’ over de Tugelawegblokken van M3H in het Parool.

‘Wat gebeurd er als corporatiewoningen worden gesloopt? Worden zittende bewoners dan verjaagd naar impopulaire buurten, zoals vaak wordt gedacht? De proef op de som bij een project op de Tugelaweg.’

> Download Artikel Tugelawegblokken in Parool 19 september 2014 (pdf)

Twee projecten M3H genomineerd voor Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Zowel de Wenslauerstraat huisjes als het project De Boetzelaer zijn doorgedrongen tot de laatste ronde van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Tot en met 23 oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen op de tien genomineerde projecten. AT5 besteedt aan elk genomineerd project een live uitzending. Bekijk hier de uitzendingen over De Boetzelaer en over deWenslauerstraat huisjes.

Alle woonprojecten uit de periode augustus 2012 tot augustus 2013 maakten kans om de Amsterdamse Nieuwbouwprijs te winnen. De Wenslauerstraat huisjes zijn uiteindelijk met nipte achterstand op de tweede plaats geëindigd.

Wadland introductie filmpje

Wadland is ontwikkeld door Machiel Spaan van M3H en Bruno Doedens van sLEM en maakt deel uit van ‘Sense of Place’ van Oerol. Het is een tijdelijk landschap van wilgentenen op de Noordsvaarder dat het proces van kweldervorming zichtbaar maakt. Wadland is geïnspireerd op het schilderij ‘ Pier and Ocean’  van Mondriaan. Het is een experiment en schaalmodel voor de te ontwikkelen Strieperkwelder bij Midsland, in het kader van Culturele Landschapsontwikkeling en Sense of Place. Wadland is een geconstrueerd landschap. Water en slib uit de Waddenzee zoekt zijn weg binnen de structuur waardoor kreekjes en wallen ontstaan. De installatie is een vervolg op Pannenland 2013 en is gerealiseerd met de medewerking van meer dan tweehonderd studenten, vrijwilligers, specialisten en eilanders.

Wadland introductie filmpje

Wenslauerstraathuisjes in Jaarboek Architectuur

De Wenslauerstraathuisjes van M3H zijn opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2013-2014 .  De huisjes worden geroemd om hun contextuele benadering en en om de zorgvuldige inpassing in de bestaande straat. Het project getuigt volgens de redactie van een houding van de architect die recht doet aan de wederzijdse relatie tussen het architectuurproject en de bredere context. De redactie van het Jaarboek schrijft hierover:Het meest opvallende van deze ingreep is hoe het ensemble van de drie huisjes het profiel van de Wenslauerstraat opnieuw articuleert, en zo de alledaagse stedelijke intimiteit van de straat benadrukt.

 > Wenslauerstraat houten huisjes 

> Wenslauerstraat stalen huisje

M3H Architecten Houten Huisje Wenslauerstraat, Tobias Bader, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan

Diverse publicaties houten huisjes Wenslauerstraat

Het project de houten huisjes in de Wenslauerstraat is veelvuldig gepubliceerd.

Blogs (beknopte selectie):

Duitsland
> Detail
> BauNetz

Engeland
> Dezeen
e-architect

Spanje
> noticias arquitectura

Italië
> Europaconcorsi

Rusland
archilenta

Publicaties in tijdschriften:

> Jaarboek Architectuur 2013-2014 (Nederland)
> Het Houtblad, november 2013 (Nederland)
> Holzmagazin, november 2013 (Oostenrijk)
> Holzbau Austria, december 2013 (Oostenrijk)
> Legnoarchitettura, april 2014 (Italië)
> Architecture & Detail magazine, februari 2014 (China)

> Archipendium 2015