Menu

Wagenweg, Purmerend

Een gevel vol bloemen! We hebben 70 woningen ontworpen voor een nieuwe groene woonbuurt in Purmerend, in opdracht van Ymere.

Het Wagenweggebied wordt de komende 15 jaar getransformeerd van een bedrijventerrein naar een groene woonbuurt. Ymere en de gemeente Purmerend realiseren in de 1ste fase in totaal 315 woningen, waarvan 215 koop- en 100 sociale huurwoningen. Wij ontwerpen hier 46 eengezinswoningen en 24 appartementen.

De eengezinswoningen liggen aan de centrale as van het gebied, de Wagenweg wat een langgerekt park wordt. We variëren een aantal woningen met uitbreidingsopties en geveluitwerkingen. Zo bereiken we de gewenste individualiteit van de grote eengezinswoningen (gbo c.a.160 m2) en zorgen we voor een levendig gevelbeeld.

Het appartementengebouw komt op de hoek van het gebied. Het gebouw valt direct op als beeldbepalend element. Dakvormen en dakopbouwen zorgen voor een afwisselend silhouet in de nieuwe groene woonbuurt in Purmerend. De hogere begane grondverdieping zorgt, samen met de gedetailleerde baksteenarchitectuur, voor een fijne uitstraling.

We besteden veel aandacht aan de details in de gevel, zoals te zien is aan de brievenbussen en huisnummers. Daarover meer in de projectdocumentatie.

Zoals ook te lezen in ons Cahier ‘Buurten maken’ werken we bij veel projecten samen met kunstenaars. Zo ook in Purmerend. ln het metselwerk zie je een opvallend kunstwerk  van de kunstenares Mina Wu. Bloemmotieven van witte bakstenen op de zijgevels, die lijken op uit de vrije hand gemaakte tekeningen. De motieven zijn geïnspireerd door Jugendstil plateel sieraardewerk dat tussen 1895 en 1907 in Purmerend vervaardigd werd, maar zijn getekend in een Japanse Manga stijl.

De stedenbouwkundige opzet van de nieuwe woonbuurt is ruimtelijk en groen. De architectuur refereert aan de negentiende-eeuwse woonwijken. Uitgangspunt is ook het ‘individuele huis’: de belevingswereld van de individuele bewoner staat centraal. De nieuwe woonwijk wordt ontworpen door vier architecten: INBO, M3H, ANA en Geuzenbroek.

wagenweg-web-4wagenweg-web-3wagenweg-web-1wagenweg-web-5

Ontwerpteam
Koosjan van der Velden, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
46 eengezinswoningen en 24 appartementen
Locatie
Wagenweg, Purmerend
Aannemer
Deurwaarder
Opdrachtgever
Ymere ontwikkeling
Status
1e fase gerealiseerd in 2010
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Wagenweg, Purmerend (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven