Menu

Vrolikstraat 423-445, Amsterdam

We ontwerpen hier 30 woningen, in verschillende groottes, op de ruim 60 meter lange locatie. Het gevelontwerp is een eigentijdse vertaling van de negentiende-eeuwse gevel, in de Vrolikstraat.

Op de begane grond (3,5 meter hoog) en eerste verdieping bevinden zich maisonnettes met een tuin. Op de tweede verdieping vind je dubbel brede appartementen met serres, die geheel om het trappenhuis gesitueerd zijn. Deze woningen hebben een open opzet en zijn flexibel in te delen.

De maisonnettes op de derde verdieping hebben de woonkamer en open keuken op de verdieping erboven. De maisonnettes in de smalle beuk hebben een balkon aan de voorzijde, terwijl de maisonnettes in de brede beuk een patio hebben boven het trappenhuis.

We hebben nog twee projecten in de Vrolikstraat ontworpen. Alle ontwerpen zijn een eigentijdse vertaling van de 19e-eeuwse gevels en zien we als een zorgvuldige stadsreparatie. De woongebouwen in de negentiende-eeuwse stad bestaan uit kleine, gestapelde en eenvormige etagewoningen. De huidige woonwensen passen vaak niet meer bij deze woningen, zoals die van de woningen op de Vrolikstraat. Zo is er meer variatie nodig in woonbehoeften en leefstijlen. Een ontwerpopgave waar we dieper op ingaan in het Cahier Dynamische Stadsreparaties.

vrolikstraat-423-445-web-1

vrolikstraat-423-445-web-2

Ontwerpteam
Hans Hammink , Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
12 middeldure koopwoningen en 18 vrije-sectorwoningen
Locatie
Vrolikstraat 423-445, Amsterdam
Aannemer
Vink Bouw te Wervershoof
Opdrachtgever
Woningbedrijf Amsterdam
Status
Gerealiseerd, 1999
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Vrolikstraat 423-445, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven