Menu

Vrolikstraat 331-385, Amsterdam

80 woningen op 60 meter in de Vrolikstraat. We ontwerpen hier woningen in verschillende groottes. Het gevelontwerp is een eigentijdse vertaling van de 19e-eeuwse gevel. In totaal komen er 32 koopwoningen en 48 huurwoningen.

De gevel is opgebouwd uit drie ritmes: de plint, het middendeel en de dakverdieping. De ritmes zijn te onderscheiden door het verspringen van de gevelvlakken. Deze verspringingen versterken we door de differentiatie van de baksteen, de voeg, de negge en het type waterslag. Dankzij Kunstenaar Eric de Lyon heeft de gevel een bijzondere uitstraling. Hij transformeert normale regenpijpen tot verchroomde waterafvoeren en regenwaterbakken. Deze laten het verloop van het water zien.

Een belangrijk uitgangspunt voor ons ontwerp is de sociale veiligheid. Alle huurwoningen zijn daarom grond ontsloten. Zestig procent van alle woningen is grondgebonden. Je betreedt de tuinmaisonettes via een entree aan de straat, net als de woningen (loggia) op de tweede verdieping. Zo willen we de allure van de negentiende-eeuwse entrees terug brengen. De dakmaisonnettes, met dakterras of balkon, betreed je vanaf de galerij op de vierde verdieping.

Door dit uitgangspunt hebben de tuinmaisonettes een bijzondere woningplattegrond. De entree is onderdeel van de woning, maar wordt gescheiden van de woonruimte door het verhoogde keukengedeelte. De trap naar boven is ook geplaatst op het verhoogde gedeelte. Onder de verhoging is er bergruimte.

Naast deze 80 woningen in de Vrolikstraat hebben we nog twee projecten in dezelfde straat ontworpen. Alle ontwerpen zien we als een zorgvuldige stadsreparatie in negentiende-eeuwse bebouwing. De woongebouwen in de negentiende-eeuwse stad bestaan vaak uit kleine, gestapelde en eenvormige etagewoningen. De huidige woonwensen passen vaak niet meer bij deze woningen, zoals ook het geval is bij deze woningen in de Vrolikstraat. Zo is er meer variatie nodig in woonbehoeften en leefstijlen. Een ontwerpopgave waar we dieper op ingaan in het Cahier Dynamische Stadsreparatie.

vrolikstraat-331-385-web-4vrolikstraat-331-385-web-2

vrolikstraat-331-385-web-3

 

 

 

Ontwerpteam
Hans Hammink, Marco Henssen, Marc Reniers, Machiel Spaan, Kunsttoepassing: RVS hemelwaterafvoeren: Erick de Lyon
Omschrijving
32 koopwoningen en 48 huurwoningen
Locatie
Vrolikstraat 331-385, Amsterdam
Aannemer
Dura Vermeer
Opdrachtgever
Woningbouwvereniging Het Oosten
Status
Gerealiseerd, 1999
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Vrolikstraat 331-385, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven