Menu

Vrolikstraat 245-251, Amsterdam

We ontwerpen vier nieuwe panden in de Vrolikstraat, in opdracht van Ymere. We vervangen hier vier van de vijf verouderde, identieke panden in de straat. In totaal komen er 12 woningen.

De nieuwe hoge en de lage panden hebben een verschillende plint en daklijst. Het ene te behouden pand geeft de opmaat voor het nieuwe gevelontwerp. Dat is terug te zien in ons ontwerp. Zo verwijst de raamverdeling naar de oude raamindeling. Op deze wijze ontstaat een gelaagde gevel die – met zijn duidelijke plint, middendeel en kapverdieping – goed aansluit op de negentiende-eeuwse karakteristiek van de Vrolikstraat, terwijl er toch een hedendaags gebouw staat.

Daarnaast zijn de ramen in het middendeel voorzien van een bijzonder vormgegeven hekwerk dat bij de hoge huizen laag in het raam zit en bij de lage huizen hoog in het raam. Hierdoor lijken de panden een halve verdieping ten opzichte van elkaar te verspringen en ontstaat er een boeiende ritmiek in de gevel.

De voorgevel krijgt dus Franse balkons naar ontwerp van de industrieel ontwerpers De Makers Van. In de projectdocumentatie zie je het verschil tussen de oude en nieuwe voorgevel met de kunsttoepassing van de ontwerpers. Elke woning krijgt unieke hekwerken.

De uitvoering van het project wordt gedaan in nauwe samenwerking met Ymere en Dura Vermeer in co-makership. Naast de vier nieuwe panden in de Vrolikstraat, hebben we nog twee projecten in dezelfde straat ontworpen. Alle ontwerpen zijn een eigentijdse vertaling van de 19e-eeuwse gevels en zien we als een zorgvuldige stadsreparatie.

De woongebouwen in de negentiende-eeuwse stad bestaan uit kleine, gestapelde en eenvormige etagewoningen. De huidige woonwensen passen vaak niet meer bij deze woningen, zoals die van de woningen op de Vrolikstraat. Zo is er meer variatie nodig in woonbehoeften en leefstijlen. Een ontwerpopgave waar we dieper op ingaan in het Cahier Dynamische Stadsreparaties.

 

vrolikstraat-245-251-web-8vrolikstraat-245-251-web-6vrolikstraat-245-251-web-12

vrolikstraat-245-251-web-13

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Joost Pothast, Marc Reniers, Machiel Spaan , Kunsttoepassing hekwerken voorgevel: De Makers Van
Omschrijving
12 huurwoningen
Locatie
Vrolikstraat 245-251, Amsterdam
Aannemer
Dura Vermeer
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Realisatie 2013
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Vrolikstraat 245-251, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven