Menu

Uitbreidingen woonhuizen

uitbreidingen-woonhuizen-web-tull-1

M3H heeft diverse uitbreidingen en aanbouwen aan woningen voor particuliere opdrachtgevers begeleid en gerealiseerd. Daarbij zijn er twee belangrijke vertrekpunten. Enerzijds zijn er de behoeften en wensen van de opdrachtgever en anderzijds zijn er de ruimtelijke en bouwkundige gegevenheden van het bestaande gebouw. Uit de behoeften en wensen van de opdrachtgever worden de essentiële woonwensen gedestilleerd en vertaald naar een goed ruimtelijk programma. Hierbij is het van belang ook rekening te houden met eventuele (verborgen) toekomstige veranderende woonwensen. Vervolgens wordt het ruimtelijke programma vertaald naar een ontwerp waarbij de ontwerpbeslissingen steeds weer worden teruggekoppeld naar de opdrachtgever.

Bij het aanpassen van een bestaande woning ligt de nadruk op het optimaal benutten van de context. De ruimere context van de situatie en de omgeving: de bezonning, het uitzicht, het contact met de straat, de buitenruimtes. En de context van de bestaande ruimtelijke, architectonische en bouwkundige kwaliteiten, de sfeer en de materialisatie van het bestaande gebouw. Daarbij worden de bestaande kwaliteiten niet letterlijk herhaald maar geabstraheerd en op een eigentijdse manier vertaald. Door het gebruiken van tegenstellingen kunnen bestaande kwaliteiten worden benadrukt.
Door deze manier van werken ontstaat een op maat gemaakte woning die als een maakpak past bij de opdrachtgever en die recht doet aan het bestaande gebouw en de context.

uitbreidingen-woonhuizen-web-schelling-2

Uitbreiding dijkwoning, Schellingwouderdijk, Amsterdam. De op het niveau van de dijk gelegen woonkamer is uitgebreid en op het niveau van de tuin is een tuinkamer toegevoegd. De uitbouw is gemaakt van onbehandeld fsc gekeurd amarelo sapupira hout.

uitbreidingen-woonhuizen-web-gelder-2

Uitbreiding en verbouwing van (woon-)boerderij, Geldermalsen. Het bestaande voorhuis is gesloopt en vervangen door een compact ‘winterhuis’ met een kleine keuken, woonkamer en slaapkamer. De stallen zijn verbouwd tot atelier en ‘zomerhuis’. Het nieuwe voorhuis en de verbouwde deel zijn gekoppeld met een glazen serre. De twee nieuwe stukken hebben dezelfde typische doorsnede als de deel maar zijn op een eigen wijze gematerialiseerd in glas en koper.

uitbreidingen-woonhuizen-web-gelder-3

Uitbreiding en verbouwing van (woon-)boerderij, Geldermalsen

UITBREIDINGEN-WOONHUIZEN-WEB-DURGER-1

Uitbreiding dijkhuisje, Durgerdam. Het bestaande schuurtje met plat dak wordt vervangen door een een klein broertje van het bestaande huisje met daarin een uitbreiding van de woonkamer. Het kleine huisje is een abstracte versie van het bestaande huis en wordt gemaakt van dezelfde planken maar dan antraciet gekleurd. Als raam is een van de horizontale planken vervangen door een glasstrook waardoor je zittend over de dijk en het IJsselmeer kunt uitkijken.

uitbreidingen-woonhuizen-web-racinelaan-1

Uitbreiding jaren vijftig woonhuis, Racinelaan, Utrecht. De leefruimte wordt vergroot door toevoeging van een glazen eetkamer aan de tuin. De hoekwoning uit de vijftiger jaren heeft een tuin die rondom het huis loopt die het mogelijk maakt om veel glas toe te passen. De bestaande achtergevel is als het ware losgesneden en met zijn oude indeling en materialisering drie meter naar achteren verplaatst waardoor de leefruimte wordt vergroot.

uitbreidingen-woonhuizen-web-goethelaan-1

Uitbreiding jaren dertig woonhuis, Goethelaan, Utrecht. De uitbouw van de woonkamer aan de achterzijde is 60 cm lager gebouwd dan het bestaande huis. Daardoor kan daglicht door een glasstrook diep in de woonkamer vallen. De uitbreiding is een nieuwe eetplek aan de tuin. De nieuwe achtergevel bestaat volledig uit openslaande tuindeuren.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Angie Ertel, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden
Omschrijving
Diverse uitbreidingen aan bestaande woonhuizen
Opdrachtgever
Diverse particuliere opdrachtgevers
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Renovatie
Schaal
Gebouw, Interieur
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Uitbreidingen woonhuizen (pdf)

terug naar boven