Menu

Nieuw leven in Schuttersbosch, Eindhoven

Een transformatie van 250 boshuisjes in Schuttersbosch, Eindhoven. Aan de bos- en heiderijke zuidrand van de stad, bouwde Philips in 1953 de eenlaagse woningen. Deze houten systeemwoningen werden bewoond door starters, medewerkers en gezinnen. Kinderen speelden buiten en er was een goed buurtleven. Nu, ruim zestig jaar later, is een deel van de eens bloeiende wijk inmiddels gesloopt. De woningen die er nog staan zijn nog steeds bewoond, ook al voldoen de woningen niet langer aan hedendaagse woonwensen.

We maken een ontwerp voor de transformatie. De transformatie van in totaal 250 boshuisjes in Schuttersbosch, geeft de bestaande woningen een nieuw leven. Het ontwerp doet recht aan de lommerrijke plek en geeft aandacht aan de erfgoedwaarde van de wijk. Door een duurzame restauratie van Schuttersbosch maken we de boshuisjes opnieuw geschikt voor starters en gezinnen. We ontwikkelen een ontwerp voor een groeihuis; zo combineren we het behoud van het erfgoed met de mogelijkheid om de wijk te verjongen.

Het ontwerp bestaat uit een basiswoning. De nieuwe bewoners krijgen een uitgekiend pakket van mogelijke uitbreidingen. Zo kan naar wens en behoefte van de bewoners een uitbouw voor extra kamers, een dakkapel of een patio worden toegevoegd. De woningplattegrond kan dus ook naar wens worden ingedeeld. Het is ook mogelijk om een geheel nieuwe woning op een vrij liggend kavel te laten bouwen.

Essentieel bij deze transformatie is de samenwerking tussen architecten, huidige bewoners en nieuwe bewoners. Zo werken we aan een landschappelijke, architectonische en maatschappelijk samenhang. Het heropbouwen van de buurt start al in de initiatieffase. We bouwen vanaf het begin gezamenlijk aan buurt en huis.

Dit initiatief is een project van M3H Architecten en Bureau Jochem Heijmans. Robert Wiering maakte een korte documentaire van het project: Nieuw leven in Schuttersbosch. Waarin de architecten meer vertellen over hun ideeën en het ontwerpproces.

schuttersbos-web-1schuttersbos-web-5

schuttersbos-web-3

Ontwerpteam
Ashkan Hashemkhani, Machiel Spaan, Bureau Jochem Heijmans
Omschrijving
Vernieuwingsplan voor 253 woningen
Locatie
Schuttersbos , Eindhoven
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Renovatie, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw, Interieur
Proces
Initierend
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Schuttersbosch, Eindhoven (pdf)
> bekijk hier de documentaire: 'Nieuw leven in Schuttersbosch'

Verwante projecten

terug naar boven