Menu
M3H Architecten Stellinghof, Vijfhuizen Woningbouw Baksteen Tobias Bader, Hans Hammink, Ianthe Mantingh, Marc Reniers, Machiel Spaan

Stellinghof, Vijfhuizen

Een nieuw dorpshart Stellinghof. In het ontwerp wordt op een hedendaagse wijze een ‘gehucht’ in de polder gemaakt. Deze sluit aan bij de bestaande dorpse karakteristiek. Het vormt zowel stedenbouwkundig als architectonisch een overgang tussen het oude dorpse Vijfhuizen en de nieuwe moderne wijk Stellinghof.

In totaal komen er 10 twee-onder-een-kapwoningen (vrije sector), 4 rijwoningen (koop) en 26 appartementen (sociale huur en vrije sector). De woningen liggen als losse gebouwen in een groen veld, met zoveel mogelijk doorzicht tussen de huizen.

Het appartementengebouw (huur) heeft een karakteristieke liftuitbouw bij de entree. De gevel versieren we met expressieve balkons op de kop. Het stijgen en dalen van de liften in de appartementengebouwen hebben Rozalie Hirs geïnspireerd tot het schrijven van ‘liftgedichten’. Deze zijn als kunstwerk opgenomen in het gebouw. Zo is er op iedere verdieping in de glazen liftdeuren een tekstfragment gestraald. Zowel omhoog als omlaag bewegend vormen de fragmenten een gedicht.

Aan het nieuwe dorpshart Stellinghof staat een, formeel ogend, dorpshuis. Industrieel ontwerper Peter van der Jagt heeft speciaal voor dit gebouw een klok ontworpen.

De grondgebonden en de gestapelde woningen vormen samen het nieuwe Stellinghof, in de gemeente Vijfhuizen Het oude en nieuwe centrum worden met elkaar verbonden door een nieuw dorpspark, naar ontwerp van HOSPER. Zij hebben de gehele, groene openbare ruimte ontworpen. Het is een klein dorp ten zuiden van Haarlem dat zijn inwonertal zag verdubbelen met de bouw van de Vinexwijk Stellinghof. De polderhuizen van M3H vormen de overgang tussen het oude dorp en deze wijk. De woningen worden onderling met elkaar verbonden door houten bruggen. De bruggen zijn ook door M3H ontworpen.

stellinghof-web-2

stellinghof-web-3

stellinghof-web-4

stellinghof-web-5

Ontwerpteam
Tobias Bader, Hans Hammink, Ianthe Mantingh, Marc Reniers, Machiel Spaan, Kunstproject: Dorpsklok toren, Peter van der Jagt, Liftgedichten: Rosalie Hirs
Omschrijving
Stedenbouwkundig en Architectonisch ontwerp 10 twee-onder-een-kapwoningen (vrije sector), 4 rijwoningen (middeldure koop), 12 appartementen (sociale huur), 14 appartementen (vrije sector)
Locatie
Stellinghof, Vijfhuizen
Aannemer
Heddes Bouw
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Gerealiseerd, 2007
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Stellinghof, Vijfhuizen (pdf)
> Lees meer in Cahier 03, Buurten maken

Verwante projecten

terug naar boven