Menu

Terrazza, Zeeburgereiland blok 12, Amsterdam

Terrazza is een ensemble van drie bakstenen woongebouwen in een nieuwe woonwijk op Zeeburgereiland, in Amsterdam Oost. In totaal zijn er 122 koopwoningen ontworpen in opdracht van BPD Amsterdam. De collectieve tuinen van Terrazza zijn voor de hele buurt toegankelijk!

De hoogte van Terrazza sluit aan op de omliggende bebouwing. Aan de noordzijde is de hoogte 12 meter en aan de zuidzijde zijn er hoogteaccenten tot 36 meter. Langs de straten vormt de zogeheten ‘encroachment-zone’ een overgang van de publieke naar de private ruimte.

Er is gekozen voor twee zandkleurige bakstenen van Brunsummerklei, van de Engels Steenfabriek in Oeffelt. De kleuren van de kozijnen, daktrimmen en het prefabbeton zijn ton-sur-ton afgestemd op deze kleuren. Tussen de bakstenen gebouwen zijn groene tuinen gesitueerd. Zo ontstaat er een intieme groene plek voor mens, plant en dier. De tuinen van Terrazza zijn voor de gehele buurt toegankelijk.

In ons ontwerp voor de gevels speelt ‘het om de hoek gaan’ een belangrijke rol. Balkons zijn om-en-om per verdieping anders op de hoek georiënteerd. Verspringende balkons en de afwisseling van grote puien en smalle spleetramen leveren een levendig en ruimtelijk beeld op. Ook kozijnen gaan de hoek om. De getrapte vorm van de gebouwen en de verspringende balkons bieden iedere woning een eigen buitenruimte met een unieke ruimtelijke kwaliteit, uitzicht en privacy.

De gebouwen bevatten een grote verscheidenheid aan woningen, zowel in grootte als in type. Elke woning heeft een speciaal ontworpen plattegrond. Er zijn maar liefst 44 soorten plattegronden ontworpen voor het gebouw. Brede hofwoningen, compacte studio’s en dakvilla’s: het is allemaal te vinden in Terrazza!

Ontwerpteam
Tobias Bader, Sebastiaan van Heusden, Marc Reniers, Jasper Smits, Machiel Spaan
Omschrijving
122 Koopappartementen en 88 parkeerplaatsen in parkeergarage
Locatie
Faas wilkesstraat Zeeburgereiland, Amsterdam
Aannemer
ERA contour
Opdrachtgever
BPD
Status
Opgeleverd
Fotografie
Luuk kramer
Functie
Utilitair, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download de projectdocumentatie van Terrazza (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven