Menu
M3H Architecten Stationsplein Amersfoort Stedelijke Renovatie Woningbouw Baksteen Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marco Henssen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Michel Woud

Stationsplein, Amersfoort

We hebben een uitwerking van het stedenbouwkundig plan gemaakt voor zes bouwblokken aan de noordzijde van het nieuwe Stationsplein in Amersfoort. We ontwerpen hier woningen in opdracht van NS Vastgoed en Heilijgers Projectontwikkeling. In totaal gaat het om: een appartementengebouw met 12 appartementen en bedrijfsruimten, 10 stadsvilla’s en 9 eengezinswoningen. Het ensemble bestaat uit zes gebouwen met een variatie in ‘baksteenarchitectuur’.

De grote verschillen in schaal en maat van de bestaande bouw zijn een belangrijk ontwerpuitgangspunt. Andere uitgangspunten zijn de aangrenzende stedelijke ruimte, verschillende woningtypen, ontsluitingsstructuren en buitenruimten. Deze punten leiden tot een differentiatie van de bouwblokken. Toch laten we de ontwerpen op elkaar aansluiten.

Het appartementengebouw heeft op de begane grond de bedrijfsruimtes en een felgekleurde entree voor de woningen. De gevel krijgt een strak raster van ramen. We maken de gevel bijzonder door metselwerk met speklagen en tegelverband. De stadsvilla’s tellen vier lagen. De woningen vormen een eenheid, maar het ontwerp – de ´zaagtand´ – is ook duidelijk individueel te herkennen. Opvallend zijn de woningplattegronden, deze zijn flexibel in te delen door de kopers. Ze kunnen ook kiezen voor een dakterras. De eengezinswoningen kunnen uitgebreid worden door de bewoners. Er is een mogelijkheid voor een derde bouwlaag met dakterras.

De zes nieuwe bouwblokken aan het Stationsplein in Amersfoort worden in fases opgeleverd. De eerste fase, bestaande uit drie bouwblokken aan de oostzijde, is gereed. Het eerste blok is het appartementengebouw ‘op de punt’, met twaalf woningen en bedrijfsruimten op de begane grond. Het tweede blok zijn de negen ééngezinswoningen aan de Soesterweg. Het laatste bouwblok zijn de tien stadsvilla’s aan de Mondriaanlaan.

De blokken liggen rondom een plein. Het ontwerp voor het Stationsplein komt van DS landschapsarchitecten.

stationsplein-web-3stationsplein-web-4stationsplein-web-6stationsplein-web-7

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marco Henssen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan, Michel Woud
Omschrijving
Appartementengebouw met 12 appartementen en bedrijfsruimten, 10 stadsvilla's en 9 eengezinswoningen
Locatie
Stationsplein-Noord, Amersfoort
Aannemer
Heilijgers Bouw
Opdrachtgever
NS Vastgoed, Utrecht en Heilijgers Projectontwikkeling, Amersfoort
Status
Fase 1 gerealiseerd 2007
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Stationsplein, Amersfoort (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven