Menu

Sculpturale gekromde wand, Laakse Tuinen, Amersfoort

We hebben een ontwerp gemaakt voor een appartementengebouw in de Laakse Tuinen. Ons ontwerp is onderdeel van het plan van West 8 voor dit deel van de wijk Vathorst in Amersfoort. Het ontwerp is voor een vier laags appartementengebouw met 48 woningen.

Het gebouw volgt met zijn gekromde gevelwand de bocht van de stadslaan, een van de hoofdassen van het plan. In de gevels van het gebouw zijn de individuele woningen en de manier waarop deze zijn georganiseerd afleesbaar. We hebben verschillende soorten woningen ontworpen. De vanaf de straat ontsloten maisonnettes. Daarboven zitten twee bouwlagen met kleine appartementen, die via een galerij bereikbaar zijn.

Door het bewust inzetten van reliëf in de vorm van balkons, luifels en dakranden wordt het gebouw opgedeeld in vier bouwdelen. In de gevel zijn op een subtiele manier een aantal schaalniveaus afleesbaar. Er is veel aandacht voor details, zo te zien aan de brievenbus en deurbel.

De sculpturale hoofdentree met trappenhuis heeft een glazen ‘vitrine’ op de eerste verdieping, dat geeft een mooi uitzicht over de straat. Het terug liggende Braziliaanse half open metselwerk zorgt ervoor dat er gefilterd licht binnenkomt op de bovenste verdiepingen.

De aan de achterzijde gelegen galerij hebben we plaatselijk breder gemaakt. Zo kunnen bewoners de galerij gebruiken om planten te plaatsen of om buiten te zitten. De tuinmuren en (fietsen) bergingen zijn in metselwerk en hout uitgevoerd en vormen een ensemble met het appartementengebouw in de Laakse Tuinen.

De Laakse Tuinen grenst aan het riviertje de Laak, de polder en het mogelijk toekomstig te realiseren Westerpark. De lange groene lanen en statige singels die in verbinding staan met de rivier bieden garantie voor een prachtige woonwijk. In Laakse Tuinen wordt zonder gasaansluiting gebouwd. Dit draagt bij aan de doelstelling van gemeente Amersfoort om in 2030 een CO2-neutrale stad te zijn.

 

Ontwerpteam
Daniel Ankoné, Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
16 grondgebonden woningen, 32 appartementen
Locatie
Laakse Tuinen Vathorst, Amersfoort
Aannemer
Heijmans Bouw
Opdrachtgever
Heijmans Ontwikkeling
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven