Menu
M3H Architecten Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan

Piushaven, Tilburg

M3H Architecten Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan

Piushaven is een omvangrijk gebied, grenzend aan het centrum van Tilburg, met als kloppend hart de haven. Het gebied wordt ontwikkeld van een voormalige industriële haven, tot een levendig centrumstedelijk woonmilieu aan het water. Naast de bouw van tweeduizend woningen met ruimte voor nieuwe bedrijvigheid komt er een nieuw winkelcentrum. Piushaven verbindt het centrum van Tilburg met Landschapspark Moerenburg en enkele bestaande woonbuurten. De anderhalve kilometer lange oevers worden omgetoverd tot groen Havenpark. Pius-haven wordt daarmee het natuurlijke hart van de stad. Op de locatie van Cementbouw heeft M3H in opdracht van RaboBouwfonds een ontwerpstudie gemaakt voor 110 woningen en 3500 m2 commerciële ruimte.

Aan de kade is een stevig gebouw geprojecteerd. Met op de begane grond en eerste verdieping de commerciële ruimte. Daarboven casco-loft-appartementen. Aan de achtergelegen woonstraat zijn patiowoningen gedacht, die in maat en schaal aansluiting zoeken bij de aan-grenzende kleinschalige woonbuurt. Op het binnengebied zijn nog enkele vrijstaande blokjes met studio’s ontworpen, zogenaamde solids, die een multifunctionele invulling kunnen krijgen. Vanaf de haven kan men door de geschakelde pleintjes en hofjes door het nieuwe buurtje dwalen.

piushaven-web-3

piushaven-web-4

piushaven-web-2

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
Schetsontwerp ca. 100 appartementen in verschillende grootten (55-160 m2) en variërend van middeldure koop tot vrije sector, 500 m2 commerciële ruimte, parkeergarage
Locatie
Piushaven, Tilburg
Opdrachtgever
Rabo Bouwfonds Zuid
Status
Programmatisch onderzoek, Schetsontwerp 2011
Functie
Werken, Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Onderzoekend
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Piushaven, Tilburg (pdf)
> Lees meer in Cahier 03, Buurten maken

terug naar boven