Menu
M3H Architecten Stedenbouwkundig Plan Noorderpark Almelo Tobias Bader, Marc Reniers, Hans van Rijnberk, Machiel Spaan

Noorderpark, Almelo

Dit is een ontwerp voor een stadsuitbreiding voor het Noorderpark in Almelo, in opdracht van gemeente Almelo. Samen met Hosper en de stedenbouwkundige dienst van de gemeente, maakten we een eerste uitwerkingsplan en beeld- kwaliteitsplan.

Er komen in totaal 40 twee-onder-een-kapwoningen (vrije sector), 40 Verandawoningen (vrije sector), 20 rijwoningen (middeldure koop) en 30 appartementen (sociale huur). De nieuwe woonmilieus ontlenen hun karakter aan het omringende Twentse landschap en de water- en groenstructuur. De drager van het plan is een raamwerk van water en groen. Deels al aanwezig van de Bleskolkplas en deels wordt het nog aangelegd. De Bleskolkplas wordt toegankelijk gemaakt en krijgt een recreatieve functie.

We werken met een principe ‘wonen aan de ‘parkscheggen’. Alle woningen zijn direct gelegen aan groene scheggen, die verbonden zijn met het Noorderpark. In het noordelijke deel komen collectieve woongebouwen, waar ruimte is voor collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Voor het zuidelijke deel ontwerpen we  laagbouwwoningen.

Iedere kavel heeft naast een ruime tuin plek voor een eigen berging en voor twee auto’s. Parkeren kan volledig op eigen terrein, achter in de tuinen van woningen. Deze parkeerplaatsen zijn via een binnenstraat toegankelijk.

We streven zeer hoge duurzaamheidsambities na voor de stadsuitbreiding van het Noorderpark in Almelo. De daken van de woningen zijn op het zuiden georiënteerd. Zo is er veel ruimte voor zonnecollectoren en PV-cellen. In principe kan de hele buurt hierdoor energieneutraal functioneren.

Belangrijk uitgangspunt uit het Masterplan van de gemeente was dat de groene scheggen en het park in verbinding komen te staan met de binnenstad. We maken al 10 jaar ontwerpen voor buurten, zoals te lezen in het cahier ‘Buurten maken’. Hierin lees je meer over onze aanpak voor het Noorderpark. We laten ook zien waarom de vormgeving van de openbare ruimte net zo belangrijk is als die van de gebouwen erin.

noorderpark-web-2

noorderpark-web-3

noorderpark-web-4

Ontwerpteam
Tobias Bader, Marc Reniers, Hans van Rijnberk, Machiel Spaan, ism Remco Rolvink, HOSPER, Leo Boogert (gemeente Almelo)
Omschrijving
Stedenbouwkundig Ontwerp en Beeld- kwaliteitsplan met 40 twee-onder-een-kapwo- ningen (vrije sector), 40 Verandawoningen (vrije sector), 20 rijwoningen (middeldure koop), 30 appartementen (sociale huur)
Locatie
Almelo
Opdrachtgever
Gemeente Almelo
Status
Definitief Stedenbouwkundig Ontwerp 2011
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Noorderpark, Amlelo (pdf)
> Lees meer in Cahier 03, Buurten maken

Verwante projecten

terug naar boven