Menu

Noordelijk Poortgebouw, Landgoed Wickevoort

Vier natuurinclusieve gebouwen met groene binnentuin: het Noordelijke Poortgebouw is een ensemble van vier losse gebouwen op landgoed Wickevoort. Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. We ontwerpen hier in totaal drie gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort. Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab.

Het Noordelijke en het Zuidelijke Poortgebouw staan aan weerszijden van de muur met de hoofdentree van landgoed Wickevoort. Het Noordelijke Poortgebouw bestaat uit vier natuurinclusieve gebouwen met groene binnentuin. De gebouwen hebben twee verdiepingen en liggen aan een besloten binnenhof. In totaal zijn er 35 grondgebonden sociale huurwoningen van Eigen Haard.

Je kan de grootte van de woning niet aan de gevel aflezen. Daardoor hebben de gebouwen een sterk collectieve uitstraling. De woningen hebben de voordeur en tuin aan de binnenhof. De eenvoudige gebouwen hebben, door het strakke ritme van raamopeningen met diepe neggen, een robuuste en kloosterachtige uitstraling. Het metselwerk van de poortgebouwen en de muur is opgetrokken uit dezelfde baksteen. Door toepassing van verschillende metselwerk verbanden, baksteenformaten en voegwerk ontstaat een subtiele variatie.

In de beide poortgebouwen zijn allerlei nestelvoorzieningen opgenomen voor vleermuizen, zwaluwen en er is zelfs een kerkuil kast opgenomen in de noordgevel van Poortgebouw 1.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
woonhof met 35 sociale huurwoningen met parkeerplaatsen in de hof
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
KBK bouw
Opdrachtgever
Eigen Haard
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven