Menu

NAC, Oostvaardersplassen

We ontwerpen een nieuw natuuractiviteitencentrum (NAC) voor de Oostvaardersplassen. Het gaat om een inzending voor een prijsvraag van Staatsbosbeheer. Het ontwerp is een afspiegeling van componenten uit het unieke natuurgebied.

Het centrum vormt het startpunt voor bezoekers om de omringende natuur te ontdekken. Kleine en grote routes doorkruisen de ondiepe watervlaktes, wilde rietmoerassen en woeste bossen. Het NAC ontwerpen we als een soort kijkdoos. Vanuit het gebouw ervaar je alle ‘Oostvaarders kwaliteiten’. Het water en riet vanuit het restaurant; het bos vanuit de studieruimten; de geborgenheid vanuit de vogelaarslounge; een weids uitzicht vanaf de steiger en vanuit de exporuimte.

Het centrum staat symbool voor het nieuwe Staatsbosbeheer. Het multifunctionele gebouw biedt ruimte en gastvrijheid aan verschillende doelgroepen: scholieren, gezinnen, wetenschappers en vogelaars. Maar ook aan dierlijke gebruikers, door nestelplaatsen mee te nemen in het ontwerp. Het gebouw wordt een dynamisch informatie-, studie- en activiteitencentrum. We maken in ons ontwerp zoveel mogelijk gebruik van hergebruikte en lokale materialen.

De entree is buiten, maar overdekt. Een langgerekt, op de zon georiënteerd panorama terras geeft de bezoekers een mooi uitzicht op het water. In het speelbos ten zuiden van het centrum bouwen kinderen hutten en vlotten. Op de stranden aan de waterkant worden fikkies gestookt. In de losstaande ‘ecolodges’ kan worden overnacht. De lodges zijn met de voet te bereiken.

We brengen allerlei (technische) mogelijkheden in kaart om hier een zelfvoorzienend gebouw neer te zetten. Zo passen we zuinige apparatuur en bewegingsdetectie toe in het gebouw. Elektriciteit wordt opgewekt door PV-cellen op het dak en het overschot wordt opgeslagen in een accubank. Water wordt afgevoerd, gefilterd en hergebruikt. In de projectdocumentatie lees je over de mogelijkheden van biogas en een zeer lage temperatuur systeem (ZLT).

De prijsvraag uit 2009 gaat om een nieuw natuuractiviteitencentrum, van 1100 m2 voor de verwachte 150.000 jaarlijkse bezoekers.

nac-oostvaardersplassen-web-6

nac-oostvaardersplassen-web-3 nac-oostvaardersplassen-web-4 nac-oostvaardersplassen-web-5

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Machiel Spaan, Koosjan van der Velden, i.s.m. Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten,
Omschrijving
Prijsvraag voor een bezoekerscentum
Locatie
Oostvaardersplassen
Opdrachtgever
Staatsbosbeheer
Status
Inzending prijsvraag 2009
Functie
Publiek
Type
Nieuwbouw
Schaal
Gebouw
Proces
Initierend
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie NAC, Oostvaardersplassen (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven