Menu

Langs de Lijn, Zeeburgereiland blok 29bc, Amsterdam

Van veraf of dichtbij: Langs de Lijn speelt in op passanten. We maken een ontwerp voor 107 sociale huurwoningen op Zeeburgereiland. Het gebouw maakt deel uit van een in totaal 800 meter lange straatwand langs de IJburglaan. De laan heeft een breed profiel met verschillende verkeerswegen als autowegen, trambanen, fiets- en wandelpaden.

We ontwerpen in opdracht van de Alliantie een 130 meter lang gebouw. Het project is een van de laatste projecten van de Alliantie op Zeeburgereiland. Het gebouw bestaat uit drie bouwdelen, deze worden opgedeeld door twee hoofdentrees en trappenhuizen. De drie delen zijn allemaal verschillend uitgewerkt, maar vormen samen een duidelijk geheel. Per bouwdeel verschillen bijvoorbeeld de balkons, de gevelopeningen en het metselwerk op een subtiele manier.

Opvallend aan het ontwerp zijn de entrees. De uitstekende glazen ‘vitrines’ op de eerste verdieping verbijzonderen de entrees. Een afwisselend patroon van stalen hekwerken, gemetselde borstweringen en voorzieningen voor klimplanten verlevendigt verder de gevel. We hebben veel aandacht besteed aan detail. Dat is te zien aan bijvoorbeeld de brievenbussen, huisnummers en deurbellen.

We hebben verschillende woningplattegronden gemaakt voor het project. Het gebouw kent namelijk een grote variëteit aan woningtypes.  Op de begane grond bevinden zich een rolstoelwoning en een 5-kamerwoning. De andere 105 woningen hebben 2 tot 4 kamers. Alle woningen hebben een balkon of een terrasstrook. De oppervlaktes van de woningen variëren van 63 tot 96 m2. De rolstoelwoning is 125 m2 en de 5-kamerwoning 100 m2.

Ons ontwerp voor Langs de Lijn speelt in op passanten. Je kan namelijk ook dwars door het gebouw heen lopen. Wanneer je hier loopt zie je de geplooid metselwerkwanden en de bijzondere verlichting. Samen levert dat een mooi gezicht op wanneer het donker wordt en de lichten aangaan. Achter het gebouw vind je de fietsenstalling voor bewoners. De achtergevel wordt begroeid met klimplanten.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Brigitte Kwa, Marc Reniers, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
Nieuwbouw 102 sociale huurwoningen
Locatie
IJburglaan Zeeburgereiland, Amsterdam
Aannemer
Slokker
Opdrachtgever
Alliantie Ontwikkeling
Status
Bouwvoorbereiding
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Zeeburg Blok 29bc, Amsterdam (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven