Menu

Het Boerenhof, de Krijgsman, Muiden

Het Boerenhof: een houten ensemble aan het IJmeer. Het terrein van de voormalige kruitfabriek KNSF aan de westkant van Muiden wordt getransformeerd tot een woongebied met 1300 woningen. In het landschappelijke plan van LA4sale zijn de bestaande watergangen en groenstructuur zo veel mogelijk gehandhaafd en gebruikt om het gebied onder te verdelen in deelgebieden met ieder een eigen karakter.

Op het voormalige kruitfabrieksterrein in Muiden wordt een bijzonder en uniek nieuw woongebied gerealiseerd: De Krijgsman Muiden. De Krijgsman Muiden is omgeven door groen en water, zoals het IJmeer en het oude Kruitbos. De door werkzaamheden aangetaste natuur wordt herplant en hersteld. Wij ontwerpen hier een reeks van archetypische huizen, zoals grachtenpanden, pakhuisjes, dijkvilla’s en vestinghuizen. Elk huis heeft een herkenbare kapvorm met karakteristieke details en gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout, staal en baksteen.

We hebben het Boerenhof zo ontworpen dat het past bij de omgeving. Het bestaat uit vier gebouwen, met in totaal 44 luxe appartementen. Een hoofdgebouw vormt met drie bijgebouwen een ensemble rondom een half omsloten hof. De parkeergarage is overdekt door het oplopende landschap waardoor de gebouwen volledig in het maaiveld staan. Het langs de dijk gelegen ensemble biedt onbelemmerd uitzicht over het IJmeer en Pampus.

Het ensemble bestaat uit drie vrijstaande en één aaneengeschakeld volume met afgeschuinde daken. De gebouwen tonen zich daardoor bescheiden vanaf de fietsroute op de dijk. Het ontwerp heeft een duurzame uitstraling en bouwwijze. De gevels zijn bekleed met in drie kleuren gebeitst, thermisch verduurzaamd hout in verschillende detailleringen.

We hebben ook gekeken naar duurzaamheidsmaatregele. De daken van de gebouwen zijn geheel voorzien van zonnepanelen waardoor het gebouw meer energie produceert dan het gebruikt. Het hemelwater wordt zichtbaar en bovengronds afgevoerd via molgoten naar de sloten, greppels en watergangen in het landschap.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marjan van Herpen, Brigitte Kwa, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Kiwa van Riel, Quita Schabracq, Machiel Spaan, Menno Ubink
Omschrijving
44 vrije sectorwoningen, 94 parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Muiden
Aannemer
Ufkes Apeld
Opdrachtgever
KNSF Krijgsman Muiden
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Buurt, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download de projectdocumentatie Boerenhof (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven