Menu

Het Soendablok, Amsterdam

Het door M3H ontworpen Soendablok vervangt een van twee vroeg twintigste-eeuwse bouwblokken die aan weerzijden van de Soendastraat in de Amsterdamse Indische buurt staan. Het nieuwe blok bestaat uit 130 sociale huurwoningen en een parkeergarage voor de Alliantie. De architectuur van het Soendablok is een hedendaagse vertaling van de gebouwontwerpen in de directe omgeving, geïnspireerd op het naastgelegen tweelingblok. Het metselwerk bestaat uit horizontaal en verticaal gemetselde banden. Op plaatsen waar je het gebouw benaderd en aan kan raken, zoals bij de individuele voordeuren en hoofdentrees is extra aandacht besteed aan de details en de gebruikte materialen.
Het meer dan honderd meter lange blok heeft vier hoofdentrees, twee aan de Soendastraat en twee aan de Molukkenstraat. Deze ingangen verdelen het blok in drie delen. De galerijen die deels aan de straatzijde zijn gesitueerd, liggen achter het doorlopende ritme van ramen waardoor deze op subtiele manier voor variatie zorgen in de lange straatgevels. De maisonettes op de begane grond en 1e verdieping hebben een eigen voordeur aan de straat. Dit bevordert de levendigheid en de sociale controle. De binnenhof is ingericht als kijktuin, met kleine privétuinen voor de woningen op de begane grond.
Het Soendablok is, na De Smaragd, het tweede door M3H ontworpen woongebouw in de Indische buurt. Het Soendablok is onderdeel van een lange reeks zorgvuldige stadsreparaties van M3H in Amsterdam.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Jeroen Caderius van Veen, Marc Reniers, Machiel Spaan
Omschrijving
130 Sociale huurwoningen en een parkeergarage
Locatie
Molukkenstraat 18- 51, Soendastraat 1-35, Madurastraat 121-123, Billitonstraat 6-8, Amsterdam
Aannemer
Coen Hagendoorn Bouw
Opdrachtgever
De Alliantie Ontwikkeling B.V.
Status
Bouwvoorbereiding
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Het Soendablok, Amsterdam (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven