Menu

De Orangerie, Landgoed Wickevoort

De Orangerie: een nieuw groen woongebouw op Landgoed Wickevoort. Op het landgoed ontwerpen we in totaal drie gebouwen en de muur van het landgoed met toegangspoort. Wickevoort wordt ontwikkeld tot nieuwe, groene woonwijk. De Orangerie heeft een speciale plek en betekenis op het landgoed.

De Orangerie wordt een nieuw groen woongebouw, met een groene binnentuin. De sfeer van de groene binnentuin is geïnspireerd op een oranjerie waarbij de planten in de zomer buiten staan en in de winter binnen. De tuin is ontworpen door Landlab met beplanting die subtropisch aan doet met speciale tegelvloer en kleurrijk meubilair. De binnentuin is zowel besloten als onderdeel van het landschap.

Tobias Bader, een van de projectarchitecten, vertelt over ons ontwerp in een interview:  “Wickevoort is een modern landgoed met een uitstraling die uitstijgt boven die van andere nieuwbouwprojecten en waar duurzaamheid en groen een bepalende rol hebben. Orangerie speelt daarop in. Het gebouw is maximaal gericht op de natuur door de glazen gevels.  Door het groene binnenhof staat het U-vormige gebouw in nauwe verbinding met het omliggende groen van het landgoed.”

In ons ontwerp houden we ook rekening met de natuur, in het geval van de gevels. Zo gebruiken we vogelvriendelijk glas bij de Orangerie. Op de glazen windschermen van de balkons wordt een klein streepjespatroon aangebracht. Zo weten de vogels dat ze er omheen moeten vliegen. In totaal komen er 27 appartementen. De appartementen worden energieneutraal uitgevoerd. De Orangerie heeft eigen zonnepanelen op het dak en krijgt een warmtepomp.

Landgoed Wickevoort is ontstaan naar een stedenbouwkundig plan van Venhoeven CS in samenwerking met Landlab. Wickevoort is niet alleen omgeven door groen en veel ruimte, op Wickevoort zelf is al heel veel volgroeid bestaand groen, waaronder het oudste ‘bos’ van de Haarlemmermeer. Deze al aanwezige natuur zal, zoveel als mogelijk is, behouden worden.

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Brigitte Kwa, Sebastiaan van Heusden, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Quita Schabracq, Machiel Spaan
Omschrijving
27 vrije sectorwoningen, 27 parkeerplaatsen in een parkeergarage
Locatie
Landgoed Wickevoort Hoofddorp
Aannemer
Bam
Opdrachtgever
AM ontwikkeling
Status
Definitief Ontwerp
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws  

Verwante projecten

terug naar boven