Menu

Kaap Hoorn, Siriusstraat, Hoorn

Langs het spoor tussen Purmerend en Hoorn verrijzen vijf nieuwe langgerekte woongebouwen. Het  stedenbouwkundig plan is van Erik Wiersema. M3H heeft gebouw 1 en 3 ontworpen, Heren5 architecten ontwerpen gebouw 2 en 4 en FARO architecten ontwerpt gebouw 5. Alle gebouwen hebben op de kop hoogte accenten van zeven bouwlagen en naar achter springende tussenstukken van 3 bouwlagen. Op deze wijze omarmt ieder gebouw een groene parkzone. De hoogteaccenten op de koppen zijn op iedere verdieping iets kleiner waardoor een, door de stedenbouwkundige gewenste, getrapte vorm ontstaat. De gebouwen 1 en 3 bevatten 132 sociale huurwoningen voor woningcorporatie Intermaris. In het 3 bouwlagen hoge ‘lijf’ hebben we beneden- en bovenwoningen ontworpen met een eigen ingang aan de straat en compacte appartementen op de tweede verdieping aan een galerij. In de torens zijn in de onderste twee verdiepingen maisonnettes bedacht en daar bovenop een variantie aan kleinere en grotere appartementen. Het gebouwvolume verspringt zowel in de breedte en de diepte als in de hoogte, dit geeft ruimte aan specifieke woningen en buitenruimten.

De metselwerkverbanden van horizontaal en verticaal gestapeld bakstenen, zowel in halfsteens- als in tegelverband accentueren de getrapte vormen van het gebouwvolume. We hebben de gevels samengesteld uit horizontale en verticale stroken en banden. De daklijsten zijn verbijzonderd door ‘geribbeld’ (om-en-om uitstekende lagen) metselwerk. De hoeken van het volume zijn verbijzonderd door vertandingen in het metselwerk. Door de ribbels en de vertandingen ontstaan verticale en horizontale schaduwlijnen die de gebouwcontour accentueren en de volumes aan elkaar rijgen. In de gevels zijn een aantal sculpturale elementen opgenomen van de beeldend kunstenaar Nynke Koster. Deze verwijzen naar de historische band die Hoorn heeft met Cape Horn, een van de eerste nederzettingen op Manhattan.

We hebben gekozen voor een gele wasserstrich baksteen met groenige en rode nuances van Wienerberger van de steenfabriek in Beerse, België. De bakstenen zijn gestapeld met een uniek circulair droogstapelsysteem, Dry-stack. Het zijn de eerste gebouwen waarin deze techniek op zo’n grote schaal is toegepast. Dry-stack heeft een aantal voordelen. Vooropstaat dat de bakstenen gevels gemakkelijk te demonteren zijn en deze techniek geheel circulair is. Ook het metselen wordt veel eenvoudiger. Nu er een schrikbarend tekort is aan metselaars, kan dit door iedereen worden gedaan die van stapelen houdt. Samen met de leverancier en de aannemer zijn we de grenzen van het stapelsysteem gaan opzoeken. We gebruiken niet alleen halfsteens liggend verband, maar ook wildverband, versprongen verband en zelfs rechtopstaande stenen tot verticaal verband stapelen. Ook de door ons ontworpen getande ‘Hoornse hoek’ is met Drystack te bouwen.

 

Ontwerpteam
Tobias Bader, Joris Gesink, Wouter Kroeze, Brigitte Kwa, Marc Reniers ,Machiel Spaan
Omschrijving
132 sociale huurwoningen
Locatie
Siriusstraat, Hoorn
Aannemer
Slokker Bouw
Opdrachtgever
Intermaris
Status
Opgeleverd
Fotografie
Luuk Kramer
Functie
Kunst, Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Buurt, Ensemble, Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie Siriusstraat, Hoorn (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven