Menu
M3H Architecten Boetzelaer Stedelijke Renovatie Woningbouw Baksteen Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan Koosjan van der Velden

De Boetzelaer, Amsterdam

De Boetzelaer: het nieuwe hoekgebouw aan het Boetzelaerplein. De Amsterdamse Staatsliedenbuurt is een arbei­derswijk van rond 1900. We hebben hier een nieuw woongebouw ontworpen, in opdracht van Ymere. Het sociale woningbouwproject is onderdeel van de vernieuwing van de buurt.

De Boetzelaer is een nieuw gebouw met 43 nieuwe huurwoningen voor ouderen. Ook heeft het plek voor twee bedrijfsruimten en een parkeergarage. De lift en korte galerijen maken de woningen rolstoeltoegankelijk. De galerijen vormen een ontmoetingsplek, deze hebben plaatselijke verbredingen waardoor de bewoners buiten kunnen zitten.

Het nieuwe hoekgebouw vormt een hedendaagse interpretatie van de 19e-eeuwse omgeving. De gevels aan het Boetzelaerplein en de Fannius Scholtenstraat bestaan uit een vlechtwerk van verticale bakstenen penanten en horizontale stalen geveldragers, met op de knooppunten bijzondere details zoals franse balkons en stalen roosters.

De woningen zijn flexibel in te delen. Voor de hoeken van het gebouw hebben we specifieke woningen ontworpen die ruimtelijk maximaal gebruik maken van hun positie. Tussen de hoeken maken we acht meter brede beuken. Zo kunnen bewoners zelf de woningplattegrond flexibel indelen.

De begane grondwoningen zijn dieper en hebben een hogere verdiepingshoogte. Op de bovenste verdieping hebben we ‘kap-appartementen’ ontworpen. De tussenliggende lagen bestaan uit kleinere woningen. Deze zijn ook flexibel in te delen door een of meerdere wanden te plaatsen.

Het ontwerp is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking met het stadsdeel, bewoners, omwonenden, een school, een kinderopvang en opdrachtgever Ymere. Het nieuwe gebouw geeft een positieve impuls aan de hele buurt.

Uitgangspunt van het ontwerp is dat de nieuwbouw in hoofdvorm en uitstraling aan moet sluiten bij de bestaande omgeving. Tegelijkertijd moet het ontwerp passen bij de woonwensen van nu. We zien ons ontwerp daarom als een zorgvuldige stadsreparatie. Je leest meer in Cahier Dynamische Stadsreparaties, een verzamelwerk over ontwerpen in de bestaande 19e-eeuwse ring van Amsterdam.

boestelaer-web-7

boestelaer-web-8boestelaer-web-9boestelaer-web-10

boestelaer-web-3

 

 

 

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Marc Reniers, Machiel Spaan Koosjan van der Velden
Omschrijving
50 huurwoningen en een parkeergarage
Locatie
Hoek Boetzelaerplein, Fannius Scholtenstraat en de van Hogendorpstraat, Amsterdam
Aannemer
Bouwbedrijf Van den Hengel
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Oplevering 2013
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download Projectdocumentatie De Boetzelaer, Amsterdam (pdf)
> Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties

Verwante projecten

terug naar boven