Menu

Blok 4, Kop van de Hoef, Amersfoort

Het bedrijventerrein De Hoef West in Amersfoort wordt getransformeerd naar een levendige stadswijk. Samen met architectenbureau Rijnboutt ontwerpen we, in opdracht van Hagedoorn Ontwikkeling in het plandeel Kop van de Hoef, ca. 570 woningen in verschillenden bouwblokken. Wij ontwerpen hier blok 2a en blok 4. Eén van de blokken (blok 4) wordt de eyecatcher van de nieuwe buurt door de bijzondere vorm en uitstraling.

M3H en Rijnboutt zijn door Hagedoorn Ontwikkeling gevraagd om de stadsblokken te ontwerpen passend binnen het ontwikkelkader van de gemeente. Beide bureaus hebben de gebouwen op elkaar afgestemd, zodat de gehele Kop van de Hoef voelt als één buurt. De bebouwing varieert in hoogte, kleur en materiaal. Ook zijn er woningen in alle soorten en maten, van 42 tot 126 m².

Op de punt van de locatie hebben we blok 4 ontworpen. De driehoekige footprint van het gebouw zorgt voor bijzondere woningplattegronden. Het is een uitdagende locatie; een smal kavel. Gelegen direct naast het spoor en een autoweg. De eisen die hieruit voorkomen met betrekking tot brandveiligheid en geluidsbelasting maken de opgave extra complex. Hoe we daarmee omgaan? Dat lees je in de projectdocumentatie van het project.

Blok 4 hebben we opgedeeld in zeven delen. Vier ‘hoofdgebouwen’ en drie ‘tussenstukken’. De verschillende bouwdelen hebben dezelfde materialisering, maar krijgen elk een eigen gevelcompositie met variaties in openingen en buitenruimtes. Per deel van het gebouw variëren bijvoorbeeld de balkons. Zowel qua positie als in materiaal. Per deelblok is ook de plint (dek niveau) anders vormgegeven. Daardoor krijgt blok 4 een levendig aanzicht.

In het stadsblok zitten vier centrale lift- en trappenhuizen, waar de woningen omheen zijn gesitueerd. Onder het gebouw bevindt zich een half-verdiepte parkeergarage. Tussen alle stadsblokken komen de binnentuinen, ontworpen door IMOSS. Deze groene plekken verbinden de verschillende stadsblokken zoals te zien is op de video.

Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw
Schaal
Bouwblok, Gebouw
Proces
Bouwgericht, Integraal
> Gerelateerd nieuws   > Download de projectdocumentatie Blok 4, Amersfoort (pdf)

Verwante projecten

terug naar boven