3e Oosterparkstraat, Oud Oost, Amsterdam

Derde Oosterparkstraat: een stadsreparatie. Het nieuwe woongebouw aan de 3e Oosterparkstraat vervangt twaalf traveën uit een ensemble van 16 panden. De oude bebouwing karakteriseert zich door zijn typische geleding met twee typen panden.

Het lage pand met vier bouwlagen en een kapverdieping en het hoge pand met een extra bouwlaag (een werkplaats) op de beganegrond. Hierdoor verspringen de panden een halve verdieping van elkaar. Daarnaast hebben de hoge en de lage panden ieder eigen karakteristieke details en dakbeëindiging. De twee typen panden zijn op verschillende manieren geschakeld en gespiegeld waardoor er verschillende symetriëen en spiegelassen zijn.

Vier van de zestien panden blijven staan. De nieuwbouw sluit hierop aan en probeert het spel van schakelen en spiegelen van hoge en lage panden opnieuw te spelen. De nieuwe hoge en de lage panden hebben een verschillende plint en daklijst. Daarnaast zijn de ramen in het middendeel voorzien van een bijzonder vormgegeven hekwerk, dat bij de hoge huizen laag in het raam zit en bij de lage huizen hoog in het raam. Hierdoor lijken de panden een halve verdieping ten opzichte van elkaar te verspringen. Zo ontstaat er een boeiende ritmiek in de gevel.

Tijdens de uitvoering van de Derde Oosterparkstraat, onze stadsreparatie, wordt op een intensief samengewerkt met de aannemer en de opdrachtgever.

3e-oosterparkstraat-web-43e-oosterparkstraat-web-73e-oosterparkstraat-web-5

3e-oosterparkstraat-web-23e-oosterparkstraat-web-113e-oosterparkstraat-web-8

Ontwerpteam
Jeroen Caderius van Veen, Wouter Kroeze, Jedi Noordegraaf, Marc Reniers, Machiel Spaan, Kunsttoepassing Hekwerken voorgevel: De Makers Van
Omschrijving
26 huurwoningen, 3 bedrijfsruimten en een parkeergarage
Locatie
3e Oosterparkstraat, Amsterdam
Aannemer
Dura Vermeer
Opdrachtgever
Ymere Ontwikkeling
Status
Opgeleverd in 2013
Functie
Wonen
Type
Nieuwbouw, Transformatie
Schaal
Gebouw
Proces
Integraal
> Download de projectdocumentatie 3e Oosterparkstraat, Amsterdam > Lees meer in Cahier 02, Dynamische stadsreparaties