Menu

Nieuws

Senang opgeleverd

Afgelopen maand werd ons project in de Indische Buurt, Amsterdam opgeleverd! Senang is een appartementencomplex en telt 118 woningen. De woningen hebben geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Er is op 200 meter diepte een gezamenlijke bron geboord, die voor de warmte én de koeling zorgt.

Van de 118 huurwoningen zijn 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment zijn huurwoningen. Op de hoeken van het gebouw bevinden zich drie bedrijfsruimten. De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan de straat. De woningen op de verdiepingen daarboven zijn te bereiken met een lift en hebben aan de achterkant een voordeur aan de galerij. Het gebouw heeft drie trappenhuizen met elk een lift.

Senang is een nieuwbouwproject. Het is een gesloten woonblok aan de Borneo-, Madura- en Sumatrastraat. Het gebouw dat er stond is gesloopt. Een klein deel van de bewoners die hier woonden, verbleven tijdelijk in een wisselwoning en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Senang. De overige bewoners hebben ervoor gekozen om eerder te verhuizen, vaak naar een ander (nieuwbouw)project in de Indische buurt.

Met de oplevering van Senang komt een eind aan de transformatie van de Indische Buurt. De Alliantie heeft de afgelopen 20 jaar hier gewerkt aan de vernieuwingsopgave.


Categorie: Bouwen

Start project Leeuwesteyn

Thuiskomen in een binnentuin: in Utrecht komt een bijzonder woonconcept. M3H ontwerpt, in opdracht van Mitros en Nijhuis Apeldoorn en in samenwerking met zorginstelling AxionContinu, een woonzorgcomplex waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Er komen in de wijk Leeuwesteyn 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen. Alle woningen zijn gelegen rondom een gezamenlijke binnentuin.

Het groene hart van het plan wordt een plek voor contact. In de binnentuin komen verschillende voorzieningen en collectieve terrassen voor de bewoners. “We zijn blij dat we op deze plek woningen voor ouderen kunnen toevoegen. Met de gezamenlijke binnentuin stimuleren we ontmoeting. En belangrijk dat senioren hier zelfstandig kunnen wonen dankzij de aangeboden voorzieningen”, zegt Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros.

Dit woonconcept stimuleert interactie tussen senioren en gezinnen; we kijken zo meer naar elkaar om en helpen elkaar beter vooruit. “Het nieuwe woonconcept past bij de visie om zorg zo dichtbij mogelijk op maat te organiseren”, vertelt Marie-Claire van Hek, lid van de raad van bestuur van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie. “Naast het wonen in een betrokken leefgemeenschap, is goede zorg aan huis een belangrijke voorwaarde voor ouderen om langer thuis te kunnen wonen.”

Het bouwblok is gelegen aan de rand van Leeuwesteyn en grenst aan een park. De buitenzijde van het bouwblok oogt stoer en statig door de diepe metselwerkpenanten en de bijzondere metselwerkverbanden. De bewoners komen niet via een voordeur aan de straat maar via een collectieve poort aan de straat door de gezamenlijke binnentuin bij hun voordeur. De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de collectieve tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer.

De verschillende bewonersgroepen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen vormen zo een ‘eigen’ buurtje rondom een groene binnenhof.

Lees meer over het project op de website van Mitros.


Categorie: Bouwen

Start bouw Typisch Tuinstad

Vorige week werd de bouw gestart van Typisch Tuinstad. In totaal komen er 189 woningen aan de Osdorper Ban in Amsterdam Nieuw-West. Alle woningen hebben een minimale oppervlakte van 70 m2. Ook de midden huurwoningen. Voor blok 4 en 5 werd het plan Typisch Tuinstad ontworpen door de ontwikkelcombinatie Vink Bouw – Vireo Vastgoed – Hendriks CPO, DS Lanschapsarchitecten en M3H. Gemeenschappelijke binnentuinen, circulaire gevels en natuurinclusieve gebouwen: dat staat centraal in het plan.

Het ontwerp is volledig natuurinclusief. Beplantingen en nestgelegenheid in de gevels vormen samen de biotoop voor kleine vogels, insecten en vleermuizen. De groene gevels zorgen voor het afvangen van fijnstof, reduceren van zoninstraling, infiltreren van regenwater vanuit de polderdaken, tegengaan van hittestress en voor de opname van stikstof en CO2. Vanwege het ‘groene’ ontwerp stond het project afgelopen maand centraal in onze rubriek Duurzaam Detail.

Het plan is een ode aan het gedachtegoed van de tuinstad: veel groen in de openbare ruimte en woningen met gemeenschappelijke binnentuinen. Deze bevinden zich op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, waar plek is voor zo’n 70 auto’s. Bewoners doen het beheer van de binnentuinen.

De oplevering staat gepland voor de zomer 2024.


Categorie: Bouwen

Oplevering Nieuwezijds – Muiden

De bewoners van De Nieuwezijds hebben de sleutel van hun woning ontvangen! Dit project is onderdeel van de transformatie van het terrein van de voormalig kruitfabriek KNSF in Muiden. Het terrein wordt omgevormd tot een wijk met  in totaal 1300 woningen in een landschap van bomen en water achter de dijk van het IJ-meer.

In het masterplan van la4sale hebben we een gebouw met 35 appartementen ontworpen. Dit appartementencomplex vormt samen met de twee gebouwen van bureau Hoogeveen een gesloten bouwblok, rond een hof op een half verdiepte parkeergarage. Het ontwerp doet denken aan de oude Amsterdamse havengebouwen en pakhuizen, maar ook de loodsen en industriële panden in het oude Muiden. Een bijzondere samensmelting.

Bekijk de website van Dura Vermeer voor meer informatie over de oplevering.


Categorie: Bouwen

Expositie in Wenen

Van 17 maart tot 5 september 2022 vind je het Luisterhuis (2017) van Machiel Spaan (ontwerp) en Rozalie Hirs (muziek) in het het Architecturzentrum Wien (AzW), Oostenrijk. Het is onderdeel van de tentoonstelling ‘Serious Fun. Architecture & Games’. Een aanrader om te bekijken wanneer je in de buurt bent!

Curator van de tentoonstelling is Mélanie van der Hoorn, die daar tevens haar nieuwe boek presenteert. “We are all familiar with the classic architecture games, from building blocks that become daring structures to board games where the players compete for spatial-strategic advantages. What are, though, the architecture narratives invested in doll’s houses, along which guidelines do cities grow in computer games, and what kind of buildings shield ego-shooters from their assailants? The exhibition ‘Serious Fun’ shows and examines architecture games and toys, inviting you to be astonished, to play and to reflect.”

Bekijk de website van AzW voor meer informatie.


Categorie: Onderzoeken

Monument Masterclasses BOEi

BOEi organiseert dit jaar acht gratis toegankelijke ‘Monument Masterclasses’ voor particuliere en professionele monumenteigenaren, op locaties verspreid door Nederland. De bijeenkomsten bestaan uit drie onderdelen.

In het eerste half uur staat het gebouw waar de Masterclass plaatsvindt centraal, ook wordt er ingegaan op specifieke oplossingen en geleerde lessen. Vervolgens zal duurzaamheidsexpert Robert Tersmette vertellen over de verduurzaming van monumenten, toegespitst op vragen waar de deelnemers mee komen. In het derde gedeelte lichten Machiel Spaan (M3H) en Simone de Waart (Material Sense), de drijvende krachten achter het project Slotlab, circulaire innovaties toe voor bij het restaureren en renoveren van gebouwen.

De volgende bijeenkomsten staan gepland voor 13 juli in de Blokhuispoortgevangenis, Leeuwarden en op 14 september in de IJsselcentrale Harculo. Voor meer informatie zie de website van BOEi.


Categorie: Samenwerken

Spreker Bonding Brick

Machiel Spaan spreekt donderdag 24 maart op de internationale studiedag over baksteenarchitectuur. Het evenement Bonding Brick wordt georganiseerd door de Universteit Gent. Sprekers uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gaan in gesprek over hedendaagse ontwikkelingen en technieken op gebied van baksteen. Machiel zal voorbeelden delen van onze projecten.

Bekijk voor meer informatie de website van Universiteit Gent.


Categorie: Samenwerken

Spreker bij het Klinkerseminar

Machiel Spaan was een van de sprekers bij het Klinkerseminar 2022, georganiseerd door Hagemeister! Zijn lezing “Gebouwen, woningen en bakstenen stapelen” draaide om nieuwe bouwmethoden voor duurzame metselarchitectuur. In zijn verhaal licht hij onder andere ons project Kaap Hoorn toe, waar de bakstenen gestapeld zijn met een uniek circulair droogstapelsysteem: dry-stack.

Kaap Hoorn is het eerste project waarin deze techniek op zo’n grote schaal is toegepast. Dry-stack heeft een aantal voordelen. Vooropstaat dat de bakstenen gevels gemakkelijk te demonteren zijn en deze techniek geheel circulair is. Ook het metselen wordt veel eenvoudiger.

Bewust Bouwen stond als thema centraal bij het seminar, met lezingen over duurzaamheid, verantwoordelijkheid en circulariteit van architectuur. Bekijk voor meer informatie de website van het event.


Categorie: Samenwerken

Jurylid bij de AAP 2022

Marc Reniers is dit jaar onderdeel van de jury van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022. Een prijs voor architect én opdrachtgever. De vakjury bestaat verder uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM) en Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies).

2022 is een bijzonder jaar voor de Amsterdamse Architectuurprijs. Dit jaar reikt Arcam de AAP voor de vijftiende keer uit! De AAP 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan het beste Amsterdamse project van het afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil initiatiefnemer Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Meer over de AAP 2022 weten? Lees dan verder op de website van Arcam.


Categorie: Onderzoeken