Menu

Nieuws

Eerste impressies woontoren

Bekijk de eerste beelden en impressies van de woontoren in het Fabriekskwartier. De woontoren staat in de nieuwe multifunctionele woonwijk aan de Piushaven in gemeente Tilburg. Wij ontwerpen de markante woontoren met 58 appartementen. De woningen variëren van 70 tot ruim 200 m².

“Ja, het wordt een woontoren. Maar nee, het is zeker geen solitaire pilaar die zomaar uit het niets opduikt. Dat zou niet passen hier”,  vertellen Marc Reniers en Machiel Spaan in een interview. We zochten naar een eigenzinnig ontwerp dat qua sfeer aansluit bij het industriële verleden van de Piushaven. Het resultaat is een stoer markeringspunt dat binnen de geborgenheid van Fabriekskwartier één geheel vormt met de omgeving.

In maart start de verkoop van de eerste fase in Fabriekskwartier. Bekijk hier de impressies van de woontoren in het Fabriekskwartier en lees meer over de ontwikkeling van het gebied.


Categorie: Algemeen Bouwen

Expositie Amsterdam

Het Luisterhuis is nu te bewonderen in de nieuwe expositie ‘Playing Architecture – het spel om de stad’. Van 10 december 2022 tot en met 28 mei 2023 vind je het Luisterhuis van Machiel Spaan (ontwerp) en Rozalie Hirs (muziek) in het Architectuurcentrum Amsterdam!

De tentoonstelling verkent boodschappen en verhalen in architectuurspellen. Spellen zijn vermakelijk, maar soms ook beperkend. Playing Architecture, gecureerd door Mélanie van der Hoorn en vormgegeven door Dafne Wiegers (AHH), nodigt uit tot verwondering, spel en reflectie. Het heeft een breed scala aan analoge en virtuele spellen met Amsterdamse voorbeelden.

‘Playing Architecture – het spel om de stad’ is een tentoonstelling om te bekijken en om te doen. Welk beeld geven spellen van de gebouwde omgeving en van Amsterdam in het bijzonder? Hoe kaarten ze kwesties als sociale ongelijkheid en dakloosheid aan? Hoe geven ze inzicht in ingewikkelde vraagstukken als vastgoedspeculatie of watermanagement? Wat laten innovatieve, hybride spelconcepten doorschemeren, die kwaliteiten van analoge en digitale spellen combineren?

Eerder dit jaar stond het Luisterhuis ook in het Architectuurcentrum van Wenen. Wil je het Luisterhuis in de nieuwe expositie bekijken? Tickets en meer info via Arcam!


Categorie: Samenwerken

Architectuurwandeling

Afgelopen zondag organiseerden we samen met Arcam een architectuurwandeling door de Indische Buurt. Twee enthousiaste groepen kwamen bij ons kantoor langs. Onder het genot van een warm kopje thee of koffie vertelt Machiel Spaan over de geschiedenis van de buurt. “De straten hier zijn eigenlijk bedacht door boeren. De stad eindigde 100 jaar geleden in Amsterdam Oost. Daar was toen alleen nog maar polder. Totdat de stad ging verkavelen. Dat deden ze op basis van de sloten in de polders. Die sloten werden drooggelegd en vormen nu de basis van het stratenpatroon.”

Daarna nemen Marc Reniers en Machiel Spaan de deelnemers mee naar buiten. We lopen, via de besloten binnenplaats van de Smaragd, een rondje om het gebouw. Na uitleg over het prijswinnende project, wandelen we naar het Soendablok. Onderweg krijgen deelnemers uitleg over de verschillende stijlen architectuur en opvallende projecten.

Eenmaal aangekomen bij het Soendablok zien deelnemers dat dit blok een stadsreperatie is. Het is een hedendaagse interpretatie van het oudere ‘broertje’ – een groot woonblok – ernaast.

We lopen via Javaplein door naar het nieuwste project uit de buurt: Senang. Deelnemers krijgen een uniek kijkje binnen. Via de versierde trappenhuizen en verlichte galerijen lopen we door het gebouw heen. Een bijzonder gezicht wanneer het donker wordt.

We kregen veel enthousiaste reacties na de architectuurwandeling. Deelnemers waren positief verrast met de kwaliteit van de sociale woningbouw projecten. De wandeling werd georganiseerd in het kader van de transformatie van de Indische Buurt. Die, met de oplevering van Senang, na twintig jaar officieel voltooid is.

Smaragd

Soendablok

Senang


Categorie: Samenwerken

Vergunning verleend

Vorige week is de omgevingsvergunning (bouwvergunning) verleend voor ons project Leeuwesteyn 1A! Er komen 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen in Utrecht. De buitenzijde van het bouwblok oogt stoer en statig door de diepe metselwerkpenanten en bijzondere metselwerkverbanden. De bewoners komen via een collectieve poort en gezamenlijke binnentuin bij hun voordeur. De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer.

Het groene hart van het plan wordt een plek voor contact. In de binnentuin komen verschillende voorzieningen en collectieve terrassen voor de bewoners. Dit woonconcept stimuleert interactie tussen senioren, met en zonder zorgvraag, en gezinnen; we kijken zo meer naar elkaar om en helpen elkaar vooruit. De verschillende bewonersgroepen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen vormen zo een ‘eigen’ buurtje rondom het groene binnenhof.

Lees meer over ons ontwerp in Leeuwesteyn of over het bijzondere woonconcept van Mitros en AxionContinu.


Categorie: Onderzoeken

Bouw bruggen Wickevoort

Nieuwe houten bruggen

Onze houten bruggen op landgoed Wickevoort zijn bijna klaar! We ontwerpen twee bruggen over het water in de nieuwe duurzame woonwijk.

De bruggen verbinden de verschillende woningprojecten, waarvan wij er ook een aantal ontwerpen. Zoals de Orangerie, het Noordelijk poortgebouw en het Zuidelijk poortgebouw. De bruggen sluiten qua materiaalkeuze aan bij de omgeving. Ze zijn namelijk ontworpen in dezelfde baksteen als de poortgebouwen en de omringende muur.

De massieve landhoofden hebben een bijzonder metselwerk verband van verticaal gemetselde klamp stenen. De leuningen zijn van onbehandelde palen in zilvergrijs vergrijzend Accoya hout. We hebben de leuningen in hetzelfde ritme als het metselwerk ontworpen.

De bruggen zijn ontworpen in samenwerking met Landlab. Lees meer over de houten bruggen op landgoed Wickevoort of over onze andere ontwerpen op het landgoed.


Categorie: Bouwen

Wandeling Indische Buurt

Wandel mee door de Indische Buurt! Samen met Arcam organiseren we een rondleiding door de Indische Buurt. Een buurt met veel verhalen en architectuur uit allerlei periodes. Vanaf drie plekken vertellen we tijdens een wandeling door de buurt het verhaal van de getransformeerde wijk.

In deze wandeling laten Marc en Machiel bijzondere gebouwen en plekken zien uit de Indische buurt. We starten in de Smaragd, voor een kijkje binnen bij ons kantoor. Vanaf daar wandelen we naar het Timorplein, waar je meer hoort over cultureel podium Studio K, de woningen van Dok architecten en natuurlijk over Senang. Erna lopen we naar het Javaplein, voor o.a. het Borneohof uit 2011, het woningbouwcomplex van Berlage en het Soendablok.

Wandel je met ons mee door de Indische Buurt? Bekijk de website van Arcam voor tickets en info.


Categorie: Samenwerken

Voorlopig ontwerp ThaK

Het Thomas á Kempisplantsoen (ThaK) in Utrecht wordt getransformeerd naar groene wijk. We ontwerpen hier twee nieuwe woongebouwen! Eén gebouw van Portaal en één van Mitros. In totaal komen er ca. 350 woningen (sociale en middenhuur).

In het noordelijke wooncomplex (bovenste beeld) komen 145 woningen. In het zuidelijke wooncomplex (onderste beeld) komen 204 woningen. Op de zuidgevel van dit blok komt op de kopse kant een zesde verdieping. De rest van het gebouw wordt vijf verdiepingen. Zo komen we de wensen van omwonenden tegemoet.

De verouderde wijk krijgt volgens het stedenbouwkundig plan niet alleen meer woningen, maar ook ruimte voor een woongroep en voor voorzieningen. De Westelijke Stadsboulevard gaat om het plantsoen heen lopen. Hierdoor komt plaats voor een groene openbare ruimte. Daardoor verandert de Thomas à Kempisweg van een autoweg naar een park, waar bewoners samen komen. Het stedenbouwkundig plan hebben we samen met Flux landscape architecture gemaakt. Zij werken aan het ontwerp voor het park.

In februari 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Stedenbouwkundige Programma van Eisen (SPvE) van de twee gebouwen. Hierin staan de uitgangspunten van het ontwerp. Omwonenden gaven via een motie aan moeite te hebben met de hoogteaccenten van de gebouwen. Dat is dus in het voorlopig ontwerp aangepast. De extra bouwlaag die we bijvoorbeeld eerst hadden getekend bij het zuidelijke wooncomplex is er afgehaald.


Categorie: Bouwen

Lezing Baksteen Bestendig

Hoe toekomstig bestendig is bouwen met baksteen eigenlijk? Tijdens het architectuurcafé op donderdag 10 november gaan architecten Machiel Spaan, Tim Vekemans en Koen Mulder in op actuele ontwikkelingen. Ze delen hun kijk op de praktijk van duurzaam bouwen.

Machiel Spaan vertelt aan de hand van gerealiseerd werk over nieuwe bouwmethoden en oppert daarbij dilemma’s van baksteen. Het bijzondere Dry-stack project Kaap Hoorn komt ook aan bod in zijn verhaal.

FASadE, in samenwerking met Kunsthal KAdE, organiseert dit architectuurcafé. Directe aanleiding is de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK in Kunsthal KAdE. Deze tentoonstelling brengt een ode aan baksteen, met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Meld je aan via de website van FASadE.


Categorie: Samenwerken

Feest in de Indische Buurt

De oplevering van Senang is vorige week feestelijk gevierd met de bewoners. Senang is het slotstuk van de vernieuwde Indische Buurt. De buurtborrel werd georganiseerd door de Alliantie. Wethouder Reinier van Dantzig en Koen Westhoff, directeur van de Alliantie, opende de borrel.

Senang telt in totaal 118 gasloze huurwoningen. Daarvan zijn 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment huurwoningen. De bewoners verwarmen de huizen niet met gas, maar via een collectieve warmtepomp (WKO). Een duurzame oplossing midden in het binnenstedelijke Amsterdam. Lees meer over dit project…


Categorie: Algemeen Bouwen