Menu

Nieuws

Vergunning verleend

Vorige week is de omgevingsvergunning (bouwvergunning) verleend voor ons project Leeuwesteyn 1A! Er komen 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen in Utrecht. De buitenzijde van het bouwblok oogt stoer en statig door de diepe metselwerkpenanten en bijzondere metselwerkverbanden. De bewoners komen via een collectieve poort en gezamenlijke binnentuin bij hun voordeur. De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer.

Het groene hart van het plan wordt een plek voor contact. In de binnentuin komen verschillende voorzieningen en collectieve terrassen voor de bewoners. Dit woonconcept stimuleert interactie tussen senioren, met en zonder zorgvraag, en gezinnen; we kijken zo meer naar elkaar om en helpen elkaar vooruit. De verschillende bewonersgroepen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen vormen zo een ‘eigen’ buurtje rondom het groene binnenhof.

Lees meer over ons ontwerp in Leeuwesteyn of over het bijzondere woonconcept van Mitros en AxionContinu.


Categorie: Samenwerken

Bouw bruggen Wickevoort

Nieuwe houten bruggen

Onze houten bruggen op landgoed Wickevoort zijn bijna klaar! We ontwerpen twee bruggen over het water in de nieuwe duurzame woonwijk.

De bruggen verbinden de verschillende woningprojecten, waarvan wij er ook een aantal ontwerpen. Zoals de Orangerie, het Noordelijk poortgebouw en het Zuidelijk poortgebouw. De bruggen sluiten qua materiaalkeuze aan bij de omgeving. Ze zijn namelijk ontworpen in dezelfde baksteen als de poortgebouwen en de omringende muur.

De massieve landhoofden hebben een bijzonder metselwerk verband van verticaal gemetselde klamp stenen. De leuningen zijn van onbehandelde palen in zilvergrijs vergrijzend Accoya hout. We hebben de leuningen in hetzelfde ritme als het metselwerk ontworpen.

Lees meer over de houten bruggen op landgoed Wickevoort of over onze andere ontwerpen op het landgoed.


Categorie: Bouwen

Wandeling Indische Buurt

Wandel mee door de Indische Buurt! Samen met Arcam organiseren we een rondleiding door de Indische Buurt. Een buurt met veel verhalen en architectuur uit allerlei periodes. Vanaf drie plekken vertellen we tijdens een wandeling door de buurt het verhaal van de getransformeerde wijk.

In deze wandeling laten Marc en Machiel bijzondere gebouwen en plekken zien uit de Indische buurt. We starten in de Smaragd, voor een kijkje binnen bij ons kantoor. Vanaf daar wandelen we naar het Timorplein, waar je meer hoort over cultureel podium Studio K, de woningen van Dok architecten en natuurlijk over Senang. Erna lopen we naar het Javaplein, voor o.a. het Borneohof uit 2011, het woningbouwcomplex van Berlage en het Soendablok.

Wandel je met ons mee door de Indische Buurt? Bekijk de website van Arcam voor tickets en info.


Categorie: Samenwerken

Voorlopig ontwerp ThaK

Het Thomas á Kempisplantsoen (ThaK) in Utrecht wordt getransformeerd naar groene wijk. We ontwerpen hier twee nieuwe woongebouwen! Eén gebouw van Portaal en één van Mitros. In totaal komen er ca. 350 woningen (sociale en middenhuur).

In het noordelijke wooncomplex (bovenste beeld) komen 145 woningen. In het zuidelijke wooncomplex (onderste beeld) komen 204 woningen. Op de zuidgevel van dit blok komt op de kopse kant een zesde verdieping. De rest van het gebouw wordt vijf verdiepingen. Zo komen we de wensen van omwonenden tegemoet.

De verouderde wijk krijgt volgens het stedenbouwkundig plan niet alleen meer woningen, maar ook ruimte voor een woongroep en voor voorzieningen. De Westelijke Stadsboulevard gaat om het plantsoen heen lopen. Hierdoor komt plaats voor een groene openbare ruimte. Daardoor verandert de Thomas à Kempisweg van een autoweg naar een park, waar bewoners samen komen. Het stedenbouwkundig plan hebben we samen met Flux landscape architecture gemaakt. Zij werken aan het ontwerp voor het park.

In februari 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met de Stedenbouwkundige Programma van Eisen (SPvE) van de twee gebouwen. Hierin staan de uitgangspunten van het ontwerp. Omwonenden gaven via een motie aan moeite te hebben met de hoogteaccenten van de gebouwen. Dat is dus in het voorlopig ontwerp aangepast. De extra bouwlaag die we bijvoorbeeld eerst hadden getekend bij het zuidelijke wooncomplex is er afgehaald.


Categorie: Bouwen

Lezing Baksteen Bestendig

Hoe toekomstig bestendig is bouwen met baksteen eigenlijk? Tijdens het architectuurcafé op donderdag 10 november gaan architecten Machiel Spaan, Tim Vekemans en Koen Mulder in op actuele ontwikkelingen. Ze delen hun kijk op de praktijk van duurzaam bouwen.

Machiel Spaan vertelt aan de hand van gerealiseerd werk over nieuwe bouwmethoden en oppert daarbij dilemma’s van baksteen. Het bijzondere Dry-stack project Kaap Hoorn komt ook aan bod in zijn verhaal.

FASadE, in samenwerking met Kunsthal KAdE, organiseert dit architectuurcafé. Directe aanleiding is de tentoonstelling BAKSTEEN | BRICK in Kunsthal KAdE. Deze tentoonstelling brengt een ode aan baksteen, met werk van meer dan vijftig kunstenaars, architecten en ontwerpers uit binnen- en buitenland. Meld je aan via de website van FASadE.


Categorie: Samenwerken

Feest in de Indische Buurt

De oplevering van Senang is vorige week feestelijk gevierd met de bewoners. Senang is het slotstuk van de vernieuwde Indische Buurt. De buurtborrel werd georganiseerd door de Alliantie. Wethouder Reinier van Dantzig en Koen Westhoff, directeur van de Alliantie, opende de borrel.

Senang telt in totaal 118 gasloze huurwoningen. Daarvan zijn 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment huurwoningen. De bewoners verwarmen de huizen niet met gas, maar via een collectieve warmtepomp (WKO). Een duurzame oplossing midden in het binnenstedelijke Amsterdam. Lees meer over dit project…


Categorie: Algemeen Bouwen

Nieuwe voorzitter in Den Haag

Gemeente Den Haag heeft Marc Reniers benoemd als nieuwe voorzitter van de Welstands- en Monumentencommissie. “Den Haag is een stad met veel historie én ambitieuze projecten. De betrokkenheid van burgers en bestuurders is erg groot. In dit spannende speelveld wil ik graag een rol van betekenis spelen”, vertelt Marc.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft, na een sollicitatieprocedure, Marc als nieuwe voorzitter voorgesteld. Op 8 september 2022 heeft de raad hiermee ingestemd en hem benoemd. Hij neemt het stokje over van Marianne Loof. De Welstands- en Monumentencommissie van Den Haag is een onafhankelijke commissie bestaande uit deskundigen op het gebied van architectuur, stedenbouw, monumenten, cultuurhistorie en landschap. Zij adviseert het college van B&W in het kader van aanvragen voor een omgevingsvergunning.

 


Categorie: Onderzoeken

Senang opgeleverd

Afgelopen maand werd ons project in de Indische Buurt, Amsterdam opgeleverd! Senang is een appartementencomplex en telt 118 woningen. De woningen hebben geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Er is op 200 meter diepte een gezamenlijke bron geboord, die voor de warmte én de koeling zorgt.

Van de 118 huurwoningen zijn 83 sociale huurwoningen en 35 middensegment zijn huurwoningen. Op de hoeken van het gebouw bevinden zich drie bedrijfsruimten. De woningen op de begane grond hebben een voordeur aan de straat. De woningen op de verdiepingen daarboven zijn te bereiken met een lift en hebben aan de achterkant een voordeur aan de galerij. Het gebouw heeft drie trappenhuizen met elk een lift.

Senang is een nieuwbouwproject. Het is een gesloten woonblok aan de Borneo-, Madura- en Sumatrastraat. Het gebouw dat er stond is gesloopt. Een klein deel van de bewoners die hier woonden, verbleven tijdelijk in een wisselwoning en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Senang. De overige bewoners hebben ervoor gekozen om eerder te verhuizen, vaak naar een ander (nieuwbouw)project in de Indische buurt.

Met de oplevering van Senang komt een eind aan de transformatie van de Indische Buurt. De Alliantie heeft de afgelopen 20 jaar hier gewerkt aan de vernieuwingsopgave.


Categorie: Bouwen

Start project Leeuwesteyn

Thuiskomen in een binnentuin: in Utrecht komt een bijzonder woonconcept. M3H ontwerpt, in opdracht van Mitros en Nijhuis Apeldoorn en in samenwerking met zorginstelling AxionContinu, een woonzorgcomplex waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Er komen in de wijk Leeuwesteyn 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen. Alle woningen zijn gelegen rondom een gezamenlijke binnentuin.

Het groene hart van het plan wordt een plek voor contact. In de binnentuin komen verschillende voorzieningen en collectieve terrassen voor de bewoners. “We zijn blij dat we op deze plek woningen voor ouderen kunnen toevoegen. Met de gezamenlijke binnentuin stimuleren we ontmoeting. En belangrijk dat senioren hier zelfstandig kunnen wonen dankzij de aangeboden voorzieningen”, zegt Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros.

Dit woonconcept stimuleert interactie tussen senioren en gezinnen; we kijken zo meer naar elkaar om en helpen elkaar beter vooruit. “Het nieuwe woonconcept past bij de visie om zorg zo dichtbij mogelijk op maat te organiseren”, vertelt Marie-Claire van Hek, lid van de raad van bestuur van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie. “Naast het wonen in een betrokken leefgemeenschap, is goede zorg aan huis een belangrijke voorwaarde voor ouderen om langer thuis te kunnen wonen.”

Het bouwblok is gelegen aan de rand van Leeuwesteyn en grenst aan een park. De buitenzijde van het bouwblok oogt stoer en statig door de diepe metselwerkpenanten en de bijzondere metselwerkverbanden. De bewoners komen niet via een voordeur aan de straat maar via een collectieve poort aan de straat door de gezamenlijke binnentuin bij hun voordeur. De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de collectieve tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer.

De verschillende bewonersgroepen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen vormen zo een ‘eigen’ buurtje rondom een groene binnenhof.

Lees meer over het project op de website van Mitros.


Categorie: Bouwen