Menu

Duurzaam detail

Plattegronden voor de toekomst

Het duurzame detail van deze maand: bijzondere woningplattegronden in het bijna opgeleverde woongebouw Lariks.

In totaal komen er 102 semi-zelfstandige jongerenwoningen. Hiervan wordt het merendeel ‘friends-woningen’. Een nieuw woonconcept van De Key, waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. De kamers zijn even groot zoals hieronder te zien. Samen delen ze een ruime woonkeuken. Woningen delen lijkt weer meer een trend te worden volgens Platform31.

Er komen galerij-, corridor-, portiek- en grond ontsloten-woningen in Lariks. De eenheden bouw je eenvoudig om tot reguliere eengezinswoningen. Daardoor zijn de woningplattegronden ook flexibel voor toekomstige bewoners. Zo maken we woningen die langer mee gaan, en op die manier duurzamer zijn.

Naast woningen komen er ook bedrijfsruimten in het gebouw. Verder zitten er twee grote fietsenstallingen, een parkeergarage en een gemeenschappelijke wasruimte in het gebouw. Lariks wordt begin 2023 opgeleverd. Lees hier meer over ons ontwerp.

> Download Vergroot de plattegronden (pdf)
> Download DO_HHC3 – Woningplattegronden naar gezinswoning (pdf)

De continuïteit van een stad

Weer een nieuw duurzaam detail uit een van onze projecten. Deze keer gaan we in op ontwerpen die bijdragen aan een duurzame stad.

Duurzaamheid gaat ook over de continuïteit van de stad. Een duurzame stad transformeert voortdurend, waarbij we rekenschap nemen van de identiteit en oorsprong van een plek. In onze ontwerpen vind je daarom vaak subtiele verwijzingen naar het gebouw dat er eerder stond. We maken zo bewoners en passanten bewust van het verleden en bewaren een deel van de identiteit.

Kunst kan dat verleden beeldend maken en een narratief toevoegen. Goede toegepaste kunst verrijkt het gebouw en is tegelijkertijd een onderdeel van de stad. Bij bijvoorbeeld projecten van ons in Amsterdam, Hoorn en Haarlem zitten kunstwerken die refereren aan het verleden van een plek.

In de Mokumer heeft ontwerper Baukje Trenning de betonnen dorpels voorzien van de namen van de eerste bewoners van de gesloopte gebouwen. De uit het beton gespaarde namen vormen subtiele ornamenten. Bij de Tugelawegblokken werkten we samen met Atelier NL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Daarvoor zijn zeven kleuren stenen gebruikt. De kleuren zijn gekozen naar aanleiding van het logo van de Handwerkersvriendenkring, de vorige opdrachtgever in 1910. Kaap Hoorn heeft in de gevels sculpturale elementen van de beeldend kunstenaar Nynke Koster. Deze verwijzen naar de historische band tussen Hoorn en Cape Horn, een van de eerste nederzettingen op Manhattan. Rozenprieel heeft een levende gevel dankzij de Binkerklinker van Chris Kabel. De speciale gevelsteen is verwijzing naar de historie van de buurt, de voormalige buitenplaats in Haarlem.

De kunstwerken in het Rozenprieel en de Tugelawegblokken, zijn opgenomen in de publicatie De waarde van het onmeetbare van Studio Wessels Boer. De publicatie uit 2022 is een pleidooi voor kunsttoepassingen in de gebouwde omgeving.

Grote bomen en lage tuinen

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. De nieuwe stadswijk in Almere staat deze keer in de spotlights.

Grote bomen gaan de straten in Almere sieren: de nieuwe stadswijk New Brooklyn krijgt steeds meer vorm. De voortuinen, trappen en erkers doen denken aan de gelijknamige wijk in New York. Er komt veel ruimte voor groen, zo ook in onze ontwerpen!

De woningen zijn namelijk voorzien van voortuinen, binnenhoven én gemeenschappelijke tuinen. Samen met Inbo zijn de we architect voor de 1400 woningen. Het straatprofiel langs de verschillende bouwvelden varieert; sommige straten liggen tot wel 120 centimeter hoger dan de binnengebieden. Dit levert woningen op met verschillende doorsnedes, hogere verdiepingen en lager gelegen tuinen.

Er is ook veel aandacht voor biodiversiteit in de nieuwe stadswijk. Daarom is de stadsecoloog van gemeente Almere betrokken bij de ontwikkelingen, om ervoor te zorgen dat er een natuurlijke balans komt tussen dier- en plantensoorten. Zo bouwen we samen aan een prettige woonomgeving, waarin groen zorgt voor een thuis voor mens en dier.

De stadswijk is nog in ontwikkeling. Eind vorig jaar werden wel al de eerste woningen opgeleverd.

Groene plek van ontmoeting

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de gedeelde binnentuin van het nieuwe project Leeuwesteyn.

Alle voordeuren zijn gelegen aan een grote binnentuin. Een groene plek van ontmoeting. De tuin is ingericht voor en toegankelijk voor alle bewoners, zowel de senioren als gezinnen met jonge kinderen. In de tuin zijn verschillende plekken ontworpen voor het samenzijn. Zo kunnen bewoners samen tuinieren in tuinkas. De inrichting van de binnentuin stimuleert ook beweging. In het gras komen een aantal elementen, die door kinderen gebruikt kunnen worden om te spelen en door ouderen om fysieke oefeningen te doen.

Alle gekozen beplantingssoorten vergroten de biodiversiteit en dragen daarmee bij aan de natuurinclusiviteit van de tuin. De geplande 15 grote en 24 kleinere bomen zorgen ook voor verkoeling. De tuin wordt verbonden met het park aan de andere zijde van het woonblok.

In de tuin wordt al het hemelwater van de bebouwing opgevangen en vastgehouden in een lange wadi. De wadi toont de karakteristieke hoogteverschillen. De hoogteverschillen worden deels met gras ingeplant en maken de tuin een fijne speelplek voor kinderen. Er komen ook grote vlakken met kleurrijke vaste planten.

De binnentuin is naar ontwerp van MORE landscape.
Lees meer over het project Leeuwesteyn.

 

De Binderklinker

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de binderklinker. Een speciaal voor dit project ontworpen steen waarmee planten kunnen groeien langs de gevels.

De straten kleuren overal weer groen nu de zomer in aantocht is. Zo ook in het Rozenprieel in Haarlem. De bijzondere, speciaal ontworpen baksteen zorgt voor extra groen in de buurt en geeft een sociale laag aan dit project. Samen met ontwerper Chris Kabel hebben we een nieuw gevelsteen bedacht die tot leven komt door inzet van de bewoners.

De steen heeft een uitstekend deel met daarin een gat waardoor een staaldraad gespannen kan worden die klimplanten helpt omhoog te groeien. Bewoners kunnen hier planten plaatsen en vergroenen zo samen de buurt. De groene gevel draagt bij aan de leefbaarheid van de wijk en verwijst naar de historische buitenplaats het Rozenprieel.

De reacties van bewoners zijn positief en ook de buurt is er blij mee. Is dít sociale huur? Dat krijgen wij en onze opdrachtgever Ymere vaak als reactie. Maar ja, het is echt sociale huur en dat betekent niet dat er op kwaliteit ingeleverd hoeft te worden. De groene gevel blijven de eyecatcher van het project. Het is een oplossing voor maatschappelijke vraagstukken waar we in de bouwsector veel mee te maken, zoals verstening, hittestress en verduurzaming.

 

 

Circulaire gevels van bamboe

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de nieuwe blokken in de Reimerswaalbuurt in Amsterdam. Voor blok 4 en 5 werd het plan Typisch Tuinstad ontworpen door de ontwikkelcombinatie Vink Bouw – Vireo Vastgoed – Hendriks CPO, DS Lanschapsarchitecten en M3H. Gemeenschappelijke binnentuinen, circulaire gevels en natuurinclusieve gebouwen staan centraal in het plan.

Het ontwerp is volledig natuurinclusief. Beplantingen en nestgelegenheid in de gevels vormen samen de biotoop voor kleine vogels, insecten en vleermuizen. De groene gevels zorgen voor het afvangen van fijnstof, reduceren van zoninstraling, infiltreren van regenwater vanuit de polderdaken, tegengaan van hittestress en voor de opname van stikstof en CO2. De straatgevels worden gerealiseerd met een circulaire (demontabele) baksteengevel. De tuingevels worden gerealiseerd met bamboe-gevelbekleding; circulair, snelgroeiend materiaal met een extreem grote CO2 opslag, demontabel gemonteerd.

Het plan is een ode aan het gedachtegoed van de tuinstad: veel groen in de openbare ruimte en woningen met gemeenschappelijke binnentuinen. Deze bevinden zich op het dak van de halfverdiepte parkeergarage, waar plek is voor zo’n 70 auto’s. Bewoners doen het beheer van de binnentuinen.

De kern van de Reimerswaalbuurt werd in 2001 aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied. Door de economische crisis hebben de vernieuwingsplannen wat vertraging opgelopen. Het resterende gedeelte van de buurt wordt de komende jaren afgemaakt. In totaal komen er zo’n 120 huurwoningen en 70 koopwoningen, variërend van 70m² tot 170 m². Kijk voor meer info over het groene ontwerp op de website van Typisch Tuinstad.

 

Houten huizen

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: het Schuttersbosch, een bos ten zuiden van Eindhoven. Hier ontwerpt M3H, samen met bureau Jochem Heijmans, acht houten huizen voor de CPO groep De Nieuwe Belg, zeven vrijstaande woningen en een tweekapper.

De woningen zijn volledig opgebouwd uit hout. De draagwanden hebben houtskeletbouwelementen en ook het dak en de dakkapellen zijn van hout geconstrueerd. De gevels en daken worden zeer goed geïsoleerd met een duurzame dampopen isolatie en drie dubbel glas. Wat de woningen ook duurzaam maakt is de manier van verwarmen: de woningen worden verwarmd met een Nilan ventilatie warmtepomp met een geïntegreerde balansventilatie. De houtbouw zorgt samen met de lage temperatuur verwarming voor ademende woningen met ruimten die met weinig externe energie verwarmd kunnen worden.

En niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant is van hout! De gevels en dakkapellen van de acht huizen zijn met hout bekleedt. De houten latten zorgen ervoor dat de woningen op een eigentijdse manier passen bij de beboste omgeving.

Komende maand start de bouw van de woningen door aannemer Borrenbergs.

Kassen op dak parkeergebouw

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail uit een van onze projecten. Deze keer laten we een ontwerp zien voor een parkeergebouw in Tilburg.

Het Fabriekskwartier is in ontwikkeling. Het wordt een autoluwe woonwijk. Daarom is het belangrijk dat er veel ruimte is om de auto’s uit het zicht te parkeren. M3H ontwerpt hier een duurzaam, groen parkeergebouw – met meerdere functies.

In de huidige ontwerp zijn de installaties in de kelder geplaatst, zodat er ruimte is voor groen op het dak. Samen met een lokale ondernemer maken we een groene tuin met kassen waar lokaal voedsel gekweekt wordt. Ook in het parkeergebouw kunnen zich meer functies nestelen. “Misschien wel een fietsenstalling, fietsenmaker en gelegenheid voor sport en spel. Zo maak je van een noodzakelijk kwaad een gezellige plek waar ruimte is voor collectiviteit. Dat is immers waar we met z’n allen naar op zoek zijn,” vertellen Marc en Machiel in een interview met Fabriekskwartier.nl

Naast het parkeergebouw werkt M3H ook aan het ontwerp voor een beeldbepalende woontoren. De toren wordt zo’n 50 meter hoog en is dus vanaf grote afstand zichtbaar.  Het ontwerp sluit qua sfeer aan bij het industriële verleden van de Piushaven.

 

Vaker met de tram en fiets

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail uit een van onze projecten. Deze keer staat ons project in Diemen in de spotlights, waar bewoners worden gestimuleerd om vaker de fiets of tram te pakken.

In de nieuwe woonwijk Plantage de Sniep hebben we twee bouwblokken ontworpen. Met in totaal meer dan 200 huurwoningen. De bewoners maken gebruik van een collectieve binnentuin, een verstilde groene ruimte voor iedereen. Onder de gemeenschappelijke tuin is plaats voor auto’s, zodat deze verstopt opgesteld staan.

Aan de straatzijde is veel beweging. Tussen de twee bouwblokken is de eindhalte van tram 9, Diemen Sniep, die in een lus om blok T rijdt! Het gebruiken van het openbaar vervoer wordt hierdoor heel aantrekkelijk. In een kwartiertje sta je op de Dam of op het perron van Amsterdam CS. De gemeenschappelijke fietsenstallingen van de bewoners van de twee gebouwen zijn op meerdere hoeken direct aan de straten geplaatst achter een gevel met veel glas. Dit zorgt voor zichtbaarheid die het gebruiken van de fiets stimuleert en gemakkelijk maakt.

 

200 meter diepe warmtebron

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer: de duurzame warmtebron van ons project Senang in de Indische Buurt, Amsterdam.

Senang telt 118 sociale huur- en markthuur woningen. De woningen krijgen geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Vorige maand is op 200 meter diepte de gezamenlijke bron geboord, die voor de warmte én de koeling zorgt. In de zomer wordt koud water opgepompt uit de bron en na gebruik voor koeling terug geïnfiltreerd in de warme bron. In de winter wordt juist warm water naar boven gepompt om het gebouw te verwarmen. Een warmtewisselaar onttrekt de energie uit het grondwater die gebruikt wordt voor het koelen of verwarmen.

Het energieconcept voor Senang is ontwikkeld door Energiebedrijf Celsias waarbij ze financiering, ontwerp, realisatie én exploitatie voor hun rekening als ‘Climate as a Service’. Samen met de warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie, driedubbel glas en een dak vol zonnepanelen zorgt dit voor een zelfvoorzienend gebouw.

Natuur inclusief in Wickevoort 

Elke maand lichten we een duurzaam detail uit. Deze keer: de biodiverse gebouwen op het landgoed Wickevoort.

Aan de rand van de Haarlemmermeerpolder ontwerpt M3H drie gebouwen op het landgoed Wickevoort. Het eerste deel, poortgebouw 1, is bijna voltooid. Alle woningen van Poortgebouw 1 staan in het zorgvuldig aangelegde landschap van het landgoed. De bestaande en nieuwe grassen, bomen en planten zorgen voor aangename en diverse biotoop voor een veelzijdige flora en fauna.

Daarnaast zijn in de gebouwen nestelvoorzieningen geplaatst voor vleermuizen, gierzwaluwen, mussen, bijen en insecten. Er is zelfs een kast voor een kerkuil. De nestkasten zijn geïntegreerd in de robuuste architectuur van de gebouwen die zich voegen in het landschap van het landgoed.

Groene oases in de stad

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer groene plekken in de volle stad: Terrazza, Soendablok en Rozenprieel. Met meer groen in onze ontwerpen creëren we leefbaardere plekken voor nu én voor de toekomst.

Het Soendablok in Amsterdam Oost heeft een collectieve tuin. Bewoners kunnen hier samenkomen en elkaar ontmoeten. De groene stadstuin draagt bij aan het vergroenen van de wijk en daarmee aan de biodiversiteit.

Ook Terrazza heeft een collectieve tuin. Deze tuin is niet alleen voor bewoners toegankelijk, maar ook voor de hele buurt op Zeeburgereiland, Amsterdam. Zo kan iedereen genieten van wat extra groen in de buurt.

Het Rozenprieel project in Haarlem heeft geen collectieve tuin, maar een groene gevel. Planten groeien via speciaal ontworpen stenen omhoog langs de gevel. Zo kunnen bewoners zelf hun woning – en daarmee de buurt – vergroenen. De steen biedt een oplossing voor het tegengaan van het verstenen van binnenstedelijke wijken.

Lego 2.0

Vanaf nu wordt elke maand een ander duurzaam detail uitgelicht van een van onze projecten. We trappen af met Kaap Hoorn en het duurzame materiaal Drystack. Alle 380.000 bakstenen zijn gestapeld met een uniek circulair droogstapelsysteem. Het werkt eigenlijk hetzelfde als lego blokjes op elkaar klikken.

Door te bouwen met Drystack wordt er veel minder CO2 uitgestoten. De bakstenen gevels zijn daarbij relatief gemakkelijk te demonteren. Zo kunnen de stenen weer hergebruikt worden voor een volgend project, en daarna wordt de steen weer vermalen tot klei. Terug naar de grondstof dus.

Meer weten? Bekijk dan het interview van Marc Reniers en Dennis Deen (Drystack BV) over het project in Kaap Hoorn en deze bijzondere bouwtechniek.