Menu

Duurzaam detail

Begroeide gevels

Het duurzame detail van deze maand: de gevels van de Nieuwezijds in Muiden. Een gebouw wat langzaam aan groen wordt…

Als onderdeel van het net opgeleverde appartementencomplex ‘de Nieuwezijds hebben we de inrichting van een groen hof ontworpen. De gevels aan de hof hebben een framework met stalen lamellen die worden begroeid met een mix van verschillende soorten klimplanten. Op de foto zie je de eerste planten al omhoog klimmen.

De hof is grotendeels gemeenschappelijk en wordt groen ingericht met plantenbakken met diverse grassen, kruiden en vaste planten. Zoals struiken, heesters en meerstammige bomen. De corten stalen plantenbakken hebben houten zitranden met geïntegreerde verlichting.

We hebben de hof een halve verdieping opgetild boven maaiveld, daaronder zit een half verdiepte parkeergarage. De drie omliggende gebouwen zijn uitgewerkt door M3H en Hoogeveen architecten.

Aan de noordzijde aan de hof ligt een klein pleintje met een brede trap die ook als tribune en spelaanleiding dient. Boven de inrit van de parkeergarage hebben we pergola geplaatst. Ook dit onderdeel van het project gaat begroeid worden met klimplanten.

De groene inrichting van de hof en het laten begroeien van de galerijgevel dragen bij aan een prettige omgeving, geven ruimte aan meer biodiversiteit en bestrijden hittestress. De hof en de pergola zijn onderdeel van het project de Nieuwezijds, een nieuwbouw complex in de Krijgsman Muiden.

Van autoweg naar groen park

Deze autoweg in Utrecht wordt een park! In het duurzame detail van deze maand zetten we de Thomas à Kempisweg in de spotlight. De verouderde wijk krijgt volgens het nieuwe stedenbouwkundig plan meer woningen en veel ruimte voor groen.

Het stedenbouwkundig plan hebben we samen met Flux landscape architecture gemaakt. Zij werken aan het ontwerp voor het park. Wij werken aan het ontwerp voor twee woongebouwen midden in het park. Met in totaal 350 woningen (sociale en middenhuur).

Het park vloeit als het ware tussen de organisch gevormde gebouwen door. Het noordelijke gebouw heeft een binnentuin bovenop de parkeergarage. Het zuidelijke blok heeft een binnentuin op maaiveld. Ter plaatse van de entrees maken we zicht op de binnenhoven, om zo de relatie tussen het binnen- en buitenruimte te versterken.

Het noordelijke gebouw is in opdracht van Portaal (bovenste beeld) en het zuidelijke blok in opdracht van Mitros (onderste beeld).

Plattegronden voor de toekomst

Het duurzame detail van deze maand: bijzondere woningplattegronden in het bijna opgeleverde woongebouw Lariks.

In totaal komen er 102 semi-zelfstandige jongerenwoningen. Hiervan wordt het merendeel ‘friends-woningen’. Een nieuw woonconcept van De Key, waarin drie starters een woning delen. Elke starter huurt een kamer met eigen badkamer. De kamers zijn even groot zoals hieronder te zien. Samen delen ze een ruime woonkeuken. Woningen delen lijkt weer meer een trend te worden volgens Platform31.

Er komen galerij-, corridor-, portiek- en grond ontsloten-woningen in Lariks. De eenheden bouw je eenvoudig om tot reguliere eengezinswoningen. Daardoor zijn de woningplattegronden ook flexibel voor toekomstige bewoners. Zo maken we woningen die langer mee gaan, en op die manier duurzamer zijn.

Naast woningen komen er ook bedrijfsruimten in het gebouw. Verder zitten er twee grote fietsenstallingen, een parkeergarage en een gemeenschappelijke wasruimte in het gebouw. Lariks wordt begin 2023 opgeleverd. Lees hier meer over ons ontwerp.

> Download Vergroot de plattegronden (pdf)

De continuïteit van een stad

Weer een nieuw duurzaam detail uit een van onze projecten. Deze keer gaan we in op ontwerpen die bijdragen aan een duurzame stad.

Duurzaamheid gaat ook over de continuïteit van de stad. Een duurzame stad transformeert voortdurend, waarbij we rekenschap nemen van de identiteit en oorsprong van een plek. In onze ontwerpen vind je daarom vaak subtiele verwijzingen naar het gebouw dat er eerder stond. We maken zo bewoners en passanten bewust van het verleden en bewaren een deel van de identiteit.

Kunst kan dat verleden beeldend maken en een narratief toevoegen. Goede toegepaste kunst verrijkt het gebouw en is tegelijkertijd een onderdeel van de stad. Bij bijvoorbeeld projecten van ons in Amsterdam, Hoorn en Haarlem zitten kunstwerken die refereren aan het verleden van een plek.

In de Mokumer heeft ontwerper Baukje Trenning de betonnen dorpels voorzien van de namen van de eerste bewoners van de gesloopte gebouwen. De uit het beton gespaarde namen vormen subtiele ornamenten. Bij de Tugelawegblokken werkten we samen met Atelier NL aan een geïntegreerd ‘kunstwerk’ in alle gevels van de twee gebouwen. Daarvoor zijn zeven kleuren stenen gebruikt. De kleuren zijn gekozen naar aanleiding van het logo van de Handwerkersvriendenkring, de vorige opdrachtgever in 1910. Kaap Hoorn heeft in de gevels sculpturale elementen van de beeldend kunstenaar Nynke Koster. Deze verwijzen naar de historische band tussen Hoorn en Cape Horn, een van de eerste nederzettingen op Manhattan. Rozenprieel heeft een levende gevel dankzij de Binkerklinker van Chris Kabel. De speciale gevelsteen is verwijzing naar de historie van de buurt, de voormalige buitenplaats in Haarlem.

De kunstwerken in het Rozenprieel en de Tugelawegblokken, zijn opgenomen in de publicatie De waarde van het onmeetbare van Studio Wessels Boer. De publicatie uit 2022 is een pleidooi voor kunsttoepassingen in de gebouwde omgeving.

Grote bomen en lage tuinen

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. De nieuwe stadswijk in Almere staat deze keer in de spotlights.

Grote bomen gaan de straten in Almere sieren: de nieuwe stadswijk New Brooklyn krijgt steeds meer vorm. De voortuinen, trappen en erkers doen denken aan de gelijknamige wijk in New York. Er komt veel ruimte voor groen, zo ook in onze ontwerpen!

De woningen zijn namelijk voorzien van voortuinen, binnenhoven én gemeenschappelijke tuinen. Samen met Inbo zijn de we architect voor de 1400 woningen. Het straatprofiel langs de verschillende bouwvelden varieert; sommige straten liggen tot wel 120 centimeter hoger dan de binnengebieden. Dit levert woningen op met verschillende doorsnedes, hogere verdiepingen en lager gelegen tuinen.

Er is ook veel aandacht voor biodiversiteit in de nieuwe stadswijk. Daarom is de stadsecoloog van gemeente Almere betrokken bij de ontwikkelingen, om ervoor te zorgen dat er een natuurlijke balans komt tussen dier- en plantensoorten. Zo bouwen we samen aan een prettige woonomgeving, waarin groen zorgt voor een thuis voor mens en dier.

De stadswijk is nog in ontwikkeling. Eind vorig jaar werden wel al de eerste woningen opgeleverd.

Groene plek van ontmoeting

Elke maand lees je over een nieuw duurzaam detail van een van onze projecten. Deze keer: de gedeelde binnentuin van het nieuwe project Leeuwesteyn.

Alle voordeuren zijn gelegen aan een grote binnentuin. Een groene plek van ontmoeting. De tuin is ingericht voor en toegankelijk voor alle bewoners, zowel de senioren als gezinnen met jonge kinderen. In de tuin zijn verschillende plekken ontworpen voor het samenzijn. Zo kunnen bewoners samen tuinieren in tuinkas. De inrichting van de binnentuin stimuleert ook beweging. In het gras komen een aantal elementen, die door kinderen gebruikt kunnen worden om te spelen en door ouderen om fysieke oefeningen te doen.

Alle gekozen beplantingssoorten vergroten de biodiversiteit en dragen daarmee bij aan de natuurinclusiviteit van de tuin. De geplande 15 grote en 24 kleinere bomen zorgen ook voor verkoeling. De tuin wordt verbonden met het park aan de andere zijde van het woonblok.

In de tuin wordt al het hemelwater van de bebouwing opgevangen en vastgehouden in een lange wadi. De wadi toont de karakteristieke hoogteverschillen. De hoogteverschillen worden deels met gras ingeplant en maken de tuin een fijne speelplek voor kinderen. Er komen ook grote vlakken met kleurrijke vaste planten.

De binnentuin is naar ontwerp van MORE landscape.
Lees meer over het project Leeuwesteyn.