Menu

Duurzaam detail

Vaker met de tram en fiets

Elke maand publiceren we een nieuw duurzaam detail uit een van onze projecten. Deze keer staat ons project in Diemen in de spotlights, waar bewoners worden gestimuleerd om vaker de fiets of tram te pakken.

In de nieuwe woonwijk Plantage de Sniep hebben we twee bouwblokken ontworpen. Met in totaal meer dan 200 huurwoningen. De bewoners maken gebruik van een collectieve binnentuin, een verstilde groene ruimte voor iedereen. Onder de gemeenschappelijke tuin is plaats voor auto’s, zodat deze verstopt opgesteld staan.

Aan de straatzijde is veel beweging. Tussen de twee bouwblokken is de eindhalte van tram 9, Diemen Sniep, die in een lus om blok T rijdt! Het gebruiken van het openbaar vervoer wordt hierdoor heel aantrekkelijk. In een kwartiertje sta je op de Dam of op het perron van Amsterdam CS. De gemeenschappelijke fietsenstallingen van de bewoners van de twee gebouwen zijn op meerdere hoeken direct aan de straten geplaatst achter een gevel met veel glas. Dit zorgt voor zichtbaarheid die het gebruiken van de fiets stimuleert en gemakkelijk maakt.

 

200 meter diepe warmtebron

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer: de duurzame warmtebron van ons project Senang in de Indische Buurt, Amsterdam.

Senang telt 118 sociale huur- en markthuur woningen. De woningen krijgen geen gasaansluiting maar een collectieve WKO-installatie. Vorige maand is op 200 meter diepte de gezamenlijke bron geboord, die voor de warmte én de koeling zorgt. In de zomer wordt koud water opgepompt uit de bron en na gebruik voor koeling terug geïnfiltreerd in de warme bron. In de winter wordt juist warm water naar boven gepompt om het gebouw te verwarmen. Een warmtewisselaar onttrekt de energie uit het grondwater die gebruikt wordt voor het koelen of verwarmen.

Het energieconcept voor Senang is ontwikkeld door Energiebedrijf Celsias waarbij ze financiering, ontwerp, realisatie én exploitatie voor hun rekening als ‘Climate as a Service’. Samen met de warmte terugwin installatie (WTW) voor de ventilatie, driedubbel glas en een dak vol zonnepanelen zorgt dit voor een zelfvoorzienend gebouw.

Natuur inclusief in Wickevoort 

Elke maand lichten we een duurzaam detail uit. Deze keer: de biodiverse gebouwen op het landgoed Wickevoort.

Aan de rand van de Haarlemmermeerpolder ontwerpt M3H drie gebouwen op het landgoed Wickevoort. Het eerste deel, poortgebouw 1, is bijna voltooid. Alle woningen van Poortgebouw 1 staan in het zorgvuldig aangelegde landschap van het landgoed. De bestaande en nieuwe grassen, bomen en planten zorgen voor aangename en diverse biotoop voor een veelzijdige flora en fauna.

Daarnaast zijn in de gebouwen nestelvoorzieningen geplaatst voor vleermuizen, gierzwaluwen, mussen, bijen en insecten. Er is zelfs een kast voor een kerkuil. De nestkasten zijn geïntegreerd in de robuuste architectuur van de gebouwen die zich voegen in het landschap van het landgoed.

Groene oases in de stad

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer groene plekken in de volle stad: Terrazza, Soendablok en Rozenprieel. Met meer groen in onze ontwerpen creëren we leefbaardere plekken voor nu én voor de toekomst.

Het Soendablok in Amsterdam Oost heeft een collectieve tuin. Bewoners kunnen hier samenkomen en elkaar ontmoeten. De groene stadstuin draagt bij aan het vergroenen van de wijk en daarmee aan de biodiversiteit.

Ook Terrazza heeft een collectieve tuin. Deze tuin is niet alleen voor bewoners toegankelijk, maar ook voor de hele buurt op Zeeburgereiland, Amsterdam. Zo kan iedereen genieten van wat extra groen in de buurt.

Het Rozenprieel project in Haarlem heeft geen collectieve tuin, maar een groene gevel. Planten groeien via speciaal ontworpen stenen omhoog langs de gevel. Zo kunnen bewoners zelf hun woning – en daarmee de buurt – vergroenen. De steen biedt een oplossing voor het tegengaan van het verstenen van binnenstedelijke wijken.

Lego 2.0

Vanaf nu wordt elke maand een ander duurzaam detail uitgelicht van een van onze projecten. We trappen af met Kaap Hoorn en het duurzame materiaal Drystack. Alle 380.000 bakstenen zijn gestapeld met een uniek circulair droogstapelsysteem. Het werkt eigenlijk hetzelfde als lego blokjes op elkaar klikken.

Door te bouwen met Drystack wordt er veel minder CO2 uitgestoten. De bakstenen gevels zijn daarbij relatief gemakkelijk te demonteren. Zo kunnen de stenen weer hergebruikt worden voor een volgend project, en daarna wordt de steen weer vermalen tot klei. Terug naar de grondstof dus.

Meer weten? Bekijk dan het interview van Marc Reniers en Dennis Deen (Drystack BV) over het project in Kaap Hoorn en deze bijzondere bouwtechniek.