Menu

Duurzaam detail

Natuur inclusief in Wickevoort 

Aan de rand van de Haarlemmermeerpolder ontwerpt M3H drie gebouwen op het landgoed Wickevoort. Het eerste deel, poortgebouw 1, is bijna voltooid. Alle woningen van Poortgebouw 1 staan in het zorgvuldig aangelegde landschap van het landgoed. De bestaande en nieuwe grassen, bomen en planten zorgen voor aangename en diverse biotoop voor een veelzijdige flora en fauna.

Daarnaast zijn in de gebouwen nestelvoorzieningen geplaatst voor vleermuizen, gierzwaluwen, mussen, bijen en insecten. Er is zelfs een kast voor een kerkuil. De nestkasten zijn geïntegreerd in de robuuste architectuur van de gebouwen die zich voegen in het landschap van het landgoed.

Groene oases in de stad

Elke maand lichten we een ander duurzaam detail uit. Deze keer groene plekken in de volle stad: Terrazza, Soendablok en Rozenprieel. Met meer groen in onze ontwerpen creëren we leefbaardere plekken voor nu én voor de toekomst.

Het Soendablok in Amsterdam Oost heeft een collectieve tuin. Bewoners kunnen hier samenkomen en elkaar ontmoeten. De groene stadstuin draagt bij aan het vergroenen van de wijk en daarmee aan de biodiversiteit.

Ook Terrazza heeft een collectieve tuin. Deze tuin is niet alleen voor bewoners toegankelijk, maar ook voor de hele buurt op Zeeburgereiland, Amsterdam. Zo kan iedereen genieten van wat extra groen in de buurt.

Het Rozenprieel project in Haarlem heeft geen collectieve tuin, maar een groene gevel. Planten groeien via speciaal ontworpen stenen omhoog langs de gevel. Zo kunnen bewoners zelf hun woning – en daarmee de buurt – vergroenen. De steen biedt een oplossing voor het tegengaan van het verstenen van binnenstedelijke wijken.

Lego 2.0

Vanaf nu wordt elke maand een ander duurzaam detail uitgelicht van een van onze projecten. We trappen af met Kaap Hoorn en het duurzame materiaal Drystack. Alle 380.000 bakstenen zijn gestapeld met een uniek circulair droogstapelsysteem. Het werkt eigenlijk hetzelfde als lego blokjes op elkaar klikken.

Door te bouwen met Drystack wordt er veel minder CO2 uitgestoten. De bakstenen gevels zijn daarbij relatief gemakkelijk te demonteren. Zo kunnen de stenen weer hergebruikt worden voor een volgend project, en daarna wordt de steen weer vermalen tot klei. Terug naar de grondstof dus.

Meer weten? Bekijk dan het interview van Marc Reniers en Dennis Deen (Drystack BV) over het project in Kaap Hoorn en deze bijzondere bouwtechniek.