De transformatie van de Indische Buurt, Amsterdam

Transformatie

Na 20 jaar is het eind van de transformatie van de Indische Buurt in zicht. De afgelopen zeven jaar heeft M3H Architecten voor woningbouwvereniging De Alliantie drie woongebouwen ontworpen.

De drie gebouwen (de Smaragd, Soendablok en Senang) bevinden zich alle drie in het noordwestelijke kwadrant van de buurt. Het deel waar een groot deel van de 19e-eeuwse bebouwing is behouden. Onze ontwerpen voor de nieuwbouw zien we daarom als duurzame stadsreparaties, waarbij we de buurt verbeteren en de woningen laten aansluiten bij de wensen van de huidige tijd.

De gebouwen hebben niet alleen de locatie gemeen, maar ook bewoners. 30% van de Smaragd en alle woningen in het Soenda en Senang gebouw is sociale huur. Daardoor konden veel bewoners van de gesloopte gebouwen verhuizen naar een van de nieuwbouwprojecten. Zo zijn bewoners uit de gesloopte oude woningen van het Soendablok verhuist naar woningen in de Smaragd en vanuit de huizen in Senang naar de woningen in het Soendablok. Dat is best bijzonder, want vaak worden getransformeerde buurten zo ingericht dat ze onbetaalbaar worden voor de oude bewoners, waardoor veel bewoners noodgedwongen naar elders in de stad moeten verhuizen.

Een stukje ziel van de buurt blijft behouden dankzij de nieuwbouwblokken met sociale huurwoningen. Gebouwen en bewoners samen maken de identiteit van de buurt. De Smaragd maakt een duidelijk gebaar naar het  Muiderpoortstation, het markeert een van de entrees van de wijk. Het Soendablok nestelt zich juist bescheiden naast de bestaande buurtblokken. En het bijna opgeleverde Senang vormt een mooie pleinwand aan het Timorplein. De drie ontwerpen van M3H geven aan iedere straatwand iets terug aan de stad en haar bewoners. De ambachtelijke en  zorgvuldige vormgegeven details van de gevels en de uitnodigende entrees geven de bewoners een echt thuis. Laat ze trots zijn op hun huis, straat en buurt.

Twintig jaar later en het einde is nu in zicht. In de zomer van 2022 wordt het Senang blok opgeleverd, wat het eindpunt van de transformatie van de buurt betekent.

terug naar boven