De transformatie van de Indische Buurt, Amsterdam

Soenda

Woningblokken zijn vaak puur op privé gebruik ingericht en daarmee van de straat afgekeerd. Bij het Soendablok is dat juist het tegenovergestelde. In het ontwerp ligt juist de focus op contact maken. Contact met de straat, met de buurt en met elkaar. Het Soendablok bestaat volledig uit sociale huurwoningen. In totaal telt het Soendablok 130 woningen. Door dit soort projecten blijft ook de vernieuwde Indische buurt toegankelijk voor diverse bevolkingsgroepen.

Op de begane grond en de eerste verdieping zijn maisonnettes te vinden. Deze ‘stadswoningen’ hebben elk een eigen tuin en voordeur, hiermee maken ze contact met de straat. Dit bevordert de levendigheid en interactie met de buurt. De verdiepingen erboven zijn gevuld met appartementen. Deze appartementen zijn dubbel zo breed (8,4 meter) en hebben veel ramen aan de voor en achterzijde. Dit stimuleert het contact en de sociale interactie tussen de bewoners.

Ook buiten de woning wordt ontmoeting gestimuleerd. In het ontwerp is ervoor gekozen om korte galerijen te plaatsen. Aan de uiteinden hiervan zijn ook de buitenruimten gelegen. De ontmoeting begint eigenlijk al bij de entree. De hoofdentrees en trappenhuizen zijn namelijk relatief breed ontworpen, om zo bij te dragen aan een fijn gevoel van thuiskomen en samenkomen.

Wie het gebouw bekijkt, ziet de galerijen die van buiten naar binnen meanderen. Hierdoor ontstaat een wisselend gevelbeeld. Kom je dichterbij het gebouw? Dan zie je dat het metselwerk bestaat uit horizontaal en verticaal metselverband. Je ziet ook meer dan één entree. Het meer dan honderd meter lange blok telt namelijk vier hoofdentrees. Deze ingangen verdelen het blok in drie delen. Op plaatsen waar je het gebouw benaderd en aan kan raken, zoals bij de individuele voordeuren en hoofdentrees is extra aandacht besteed aan de details en de gebruikte materialen

Bewoners van de stadswoningen hebben een tuintje dat grenst aan de collectieve tuin van bijna honderd meter lang. Deze gemeenschappelijke tuin is voor alle bewoners. Het groene binnenhof geeft iedere bewoner een collectiviteitsgevoel en draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Het binnenhof wordt naar boven toe steeds ruimer door de terugspringende gevels en galerijen.

Het blok heeft nog meer groene features. Zowel zichtbaar, zoals de speciaal ontworpen balkonhekken waarop bewoners bloembakken kunnen plaatsen, als onzichtbaar. Het dak ligt bijvoorbeeld vol met zonnepanelen. Iedere woning heeft een aantal eigen zonnepanelen. Daarnaast voorzien de panelen de verlichting in de trappenhuizen en de parkeerkelder van stroom en zijn er in de kelder een aantal laadpalen voor elektrische auto’s.

Bekijk alle beelden en de volledige projectinformatie op onze website.

terug naar boven