Menu

Start project Leeuwesteyn

Thuiskomen in een binnentuin: in Utrecht komt een bijzonder woonconcept. M3H ontwerpt, in opdracht van Mitros en Nijhuis Apeldoorn en in samenwerking met zorginstelling AxionContinu, een woonzorgcomplex waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Er komen in de wijk Leeuwesteyn 94 duurzame appartementen voor senioren en 17 eengezinswoningen. Alle woningen zijn gelegen rondom een gezamenlijke binnentuin.

Het groene hart van het plan wordt een plek voor contact. In de binnentuin komen verschillende voorzieningen en collectieve terrassen voor de bewoners. “We zijn blij dat we op deze plek woningen voor ouderen kunnen toevoegen. Met de gezamenlijke binnentuin stimuleren we ontmoeting. En belangrijk dat senioren hier zelfstandig kunnen wonen dankzij de aangeboden voorzieningen”, zegt Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros.

Dit woonconcept stimuleert interactie tussen senioren en gezinnen; we kijken zo meer naar elkaar om en helpen elkaar beter vooruit. “Het nieuwe woonconcept past bij de visie om zorg zo dichtbij mogelijk op maat te organiseren”, vertelt Marie-Claire van Hek, lid van de raad van bestuur van AxionContinu, een organisatie voor wonen, zorg en revalidatie. “Naast het wonen in een betrokken leefgemeenschap, is goede zorg aan huis een belangrijke voorwaarde voor ouderen om langer thuis te kunnen wonen.”

Het bouwblok is gelegen aan de rand van Leeuwesteyn en grenst aan een park. De buitenzijde van het bouwblok oogt stoer en statig door de diepe metselwerkpenanten en de bijzondere metselwerkverbanden. De bewoners komen niet via een voordeur aan de straat maar via een collectieve poort aan de straat door de gezamenlijke binnentuin bij hun voordeur. De binnenzijde van het complex heeft een hele andere uitstraling; de terracottakleurige gevels geven samen met het overdadige groen van de collectieve tuin een frisse en kleurrijke atmosfeer.

De verschillende bewonersgroepen; ouderen met een zorgvraag, fitte senioren en gezinnen vormen zo een ‘eigen’ buurtje rondom een groene binnenhof.

Lees meer over het project op de website van Mitros.